Milijuni ljubitelja popularnih osvježavajućih pića u Rusiji, mogli bi ostati uskraćeni za omiljene napitke. Još gore, brojni radnici koji rade u ruskim fabrikama za proizvodnju ovih napitaka, mogli bi ostati bez posla.

U četvrtak je, naime, parlamentarac i predsjednik ruske stranke Penzioneri za pravdu Igor Zotov službeno predložio Ruskoj Dumi i premijeru Medvedovu da uvede emargo na Coca Colu i Pepsi, pišu mediji u Rusiji.

Zabrana uvoza američkih pića samo je dio opsežne kampanje protu-sankcija na uvoz iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. U četvrtak je Rusija produžila embargo na uvoz živežnih namirnica iz SAD, Kanade, Australije i Norveške.

Kompanije Coca Cola i Pepsi financiraju glavne političke snage u SAD, smatra Zotov, te je to razlog da ih treba zabraniti:

“Kako bismo podržali našeg predsjednika i vladu u kontra-sankcijama, predlažemo restrikcije uvoza iz Coca-Cola Company i PepsiCo, koje su službeni sponzori Republikanske i Demokratske partije u SAD, te time zagovaraju proširenje sankcije protiv Rusije “, obrazložio je Zotov u svom obraćanju Medvedevu.

On je dodao kako su ova pića nadasve i nezdrava, te da bi ruski proizvođači trebali nastaviti proizvoditi domaća pića od domaćih sirovina.

Tako ne misli predsjednik Unije ruskih proizvođača bezalkoholnih pića Dmitry Petrov:

„Iako se u Rusiji, kao i u drugim dijelovima svijeta, ova bezalkoholna piće prave od domaće vode i šećera, njihov ključni sastojak – ekstrakt, treba se uvoziti. Stoga je bi sankcije značile zatvaranje fabrika“, upozorava.

Domaći proizvođači u Rusiji ranije su tražili zabranu uvoza vrhunskih čokolada iz Belgije i Francuske i cvijeća iz Nizozemske./HMS/