Ruska policija je danas uhitila više od 2.700 sudionika masovnih demonstracija širom zemlje koji traže oslobađanje opozicionara Aleksei Navalnia.

Na prosvjede su izašle tisuće ljudi koji skandiraju protiv predsjednika države Vladimira Putina.

Ruske vlasti su prijetnjama i upozorenjima nastojale obeshrabriti današnje prosvjede nakon što su prošlog vikenda desetine tisuća demonstranata izašle na najmasovnije prosvjede u više godina, tražeći puštanje iz zatvora Navalnia, najpoznatijeg Putinovog protivnika.

Navalni (44), poznat po objavljivanju brojnih izveštaja o korupciji u Putinovoj Rusiji, uhićen je 17. siječnja, odmah pošto se vratio iz Njemačke gdje se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti negiraju da su umješane u trovanje Navalnog.

Uprkos upozorenjima i obećanim zatvorskim kaznama, prosvjeda i danas ima u brojnim ruskim gradovima.

Nevladina organizacija OVD-info, specijalizirana za politička uhićenje,a navela je da su vlasti danas privele više od 2.700 sudinika prosvjeda u svih 11 vremenskih zona u Rusiji.

U Moskvi, gdje je policija primjenila opsežne sigurnosne mjere, kao što su zatvaranje stanica metroa blizu Kremlja, zabrana autobuskog prometa i rada restorana i prodavaonica, uhićeno je više od 700 ljudi, među kojima je i Julija Navalni, žena opozicionara.

Policija je blokirala oblast oko moskovskog trga Lubjanka, gdje je prosvjed trebao biti održan ispred sjedišta Federalne službe sigurnosti (FSB), koju Navalni optužuje za trovanje.

Demonstranti su se zbog blokade rasuli po drugim trgovima i ulicama u centru Moskve.

Policija je neselektivno uhitila demonstrante i odvodila ih u autobuse.