Rusija pokušava srušiti Angelu Merkel vođenjem informacijskog rata osmišljenog kako bi se dodatno utjecalo na ljutnju Nijemaca prema izbjeglicama. Tvrdi to stručnjak NATO-a za strateške komunikacije.

Čini se da su NATO-ovi analitičari identificirali pokušaj izazivanja uklanjanja njemačke kancelarke, koja je bila snažan podupiratelj sankcija protiv Putinovog režima.

Jānis Sārts iz NATO-a izjavio je za Observer kako postoje dokazi da Rusija u Njemačkoj agitira protiv Merkel. Poručio je da može govoriti kao stručnjak, ali ne i kao glasnogovornik NATO-a.

'Mislim da testiraju mogu li, u tako velikoj, ranjivoj zemlji, pomoću svog utjecaja stvoriti okolnosti koje bi dovele do promjena u vodstvu. Koriste govornike ruskog jezika i društvene medije, te pokušavaju sve graditi na postojećim pukotinama i koristiti krajnji desni narativ i iskoristiti to', rekao je.

A u Njemačku je u proteklih godinu dana stiglo više od milijun izbjeglica, velikim dijelom iz ratom razorene Sirije. Mnoge je privukla tvrdnja kancelarke Merkel da neće limitirati broj ljudi koji bi se mogli smjestiti u zemlji.

Kretanje izbjeglica dovelo je do uspona populističke, desničarske stranke Alternativa za Njemačku, a nedavna anketa pokazala je kako 81 posto Nijemaca misli da je Merkel izgubila kontrolu nad situacijom. Raspoloženje birača prvi će put biti testirano 13. ožujka kada se održavaju izbori u tri od 16 njemačkih regija.

Sarst kaže da je utjecaj Rusije na pokušaj izazivanja nemira u Njemačkoj umanjen jer je problem otkriven, ali upozorio je da druge zemlje zatvaraju oči pred Putinovim propagandnim ratom, piše Guardian.