Rusija planira isporučiti svoje sustave protutraketne obrane S.400 Turskoj u srpnju, priopćeno je danas iz Kremlja, u jeku "briga" da bi ta ispouka mogla naškoditi ionako zategnutim tursko-američkim odnosima.

Nato saveznici Ankara i Washington mjesecima se spore u javnosti oko turske narudžbe S-400, koji nije, prema navodima NATO-a, komptibilan sa sustavima transatlanskih saveznika.

Sjedinjene Države zaprijetile su da će isključiti Tursku iz svog programa prodaje i proizvodnje borbenih aviona F-35 ukoliko se ne povuče iz sporazuma o nabavci ruskih sustava.

Washington je također potegnuo mogućnost uvođenja sankcija Turskoj, koje bi produbile njenu ekonomsku recesiju i eventulno razmatranje turskog 67-odišnjeg članstva u NATO-u.

''Sporazumi postignuti između Rusije i Turske ispunjeni su u zadanom vremenu. Nema nikakvih bilateralnih problema'', izjavio je novinarima savjetnik u Kremlju Juri Ušakov.

Upitan da li će projektili biti isporučeni u julu, on je odgovorio: "Da, to je nešto što mi planiramo", prenosi agencija Reuters.