Rusija je u srijedu optužila Tursku da ne poštuje dogovore koje su postigli po pitanju Sirije, te da pogoršava situaciju kod Idliba gdje sirijske snage napreduju u borbi protiv posljednjeg uporišta pobunjenika u devet godina dugom ratu.

Ofenziva na Idlib, grad na sjeverozapadu Sirije u blizini Turske, primorala je tisuće ljudi na bijeg i u sukob uvukla i tursku vojsku čijih je 13 pripadnika poginulo u sirijskim artiljerijskim napadima u posljednjih deset dana.

Kremlj, rusko ministarstvo vanjskih poslova i rusko ministarstvo obrane optužuju Tursku da ima loše namjere, što je jedan od najsnažnijih znakova dosad da Sirija ugrožava odnose Moskve, koja podržava sirijsku vladu, i Ankare, koja podržava pobunjenike.

Kremlj tvrdi kako se Turska ne drži obećanja da će neutralizirati militante u Idlibu, što naziva nedopustivim. Ministarstvo vanjskih poslova podsjetilo je Ankaru da su njezine snage na sirijskom teritoriju bez dopuštenja vlade u Damasku, dok je ministarstvo obrane poručilo kako turska vojska ozbiljno pogoršava situaciju na terenu kod Idliba.

Ministarstvo obrane je odbacilo tvrdnju turskog predsjednika Tayyipa Erdogana koji je kazao kako ruske snage i paravojske koje podržava Iran “stalno napadaju civile, provode masakre i prolijevaju krv”.

Izjave turskih predstavnika o navodnim napadima ruskih snaga na civile u deeskalacijskoj zoni u Idlibu ne odgovaraju stvarnosti, priopćilo je rusko ministarstvo.

Stvarni razlog krize u deeskalacijskoj zoni nažalost je izostanak djelovanja naših turskih kolega da odvoje umjerenu oporbu od terorista.

Dodaje se kako je prisutnost turske vojske u Idlibu znatno pogoršala situaciju, kao i prijenos naoružanja preko tursko-sirijske granice.

Rusija je kritizirala Tursku nakon što je Erdogan rekao da će njegova vojska napasti sirijske snage bilo gdje na njezinom teritoriju ako strada još jedan turski vojnik.

Rusija, blizak saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dogovor s Turskom postigla je 2018. godine. Njime je predviđeno stvaranje demilitarizirane zone u Idlibu, no dogovor se ne poštuje zbog sve većeg rasta tenzija u regiji.

(Hina)