Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u utorak Izrael da podržava neonaciste u Ukrajini, dodatno eskalirajući sukob koji je počeo kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da Adolf Hitler ima židovsko porijeklo.

Izrael je u ponedeljak kritizirao Lavrova, rekavši da je njegova tvrdnja, izrečena kada je govorio o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je Židov, bila "neoprostiva" laž koja je ponižavala užase nacističkog holokausta.

Lideri nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrove komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svjetskog rata.

Rusko ministarstvo je u priopćenju navelo da su komentari izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida "antipovijesni" i "u velikoj mjeri objašnjavaju zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu".

Moskva je ponovila Lavrovu tvrdnju da židovsko porijeklo Zelenskog ne sprječava da Ukrajinom upravljaju neonacisti, prenosi Reuters.

-Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici se ne zaustavlja i naprotiv njeguje (u Ukrajini) - navodi se u priopćenju.

Lavrov je Hitlerovu tvrdnju iznio na italijanskoj televiziji u nedjelju kada su ga pitali zašto je Rusija rekla da treba da "denacificira" Ukrajinu ako je i sam predsjednik te zemlje, Volodimir Zelenski, Židov.