Odnosi Rusije i NATO-a pogoršavaju se, ali Moskva ne namjerava ulaziti u sukob s nekom zemljom NATO-a, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško u danas objavljenom intervjuu.

U komentarima povodom obilježavanja 75. obljetnice NATO-a, Gruško je za rusku državnu novinsku agenciju RIA rekao da se odnosi "predvidljivo i namjerno" pogoršavaju, a sve kanale dijaloga između Moskve i Saveza Washington i Bruxelles doveli su do razine "kritične nule". "Je li vojni blok spreman za otvoreni sukob s Rusijom? Trebate pitati same članice NATO-a. U svakom slučaju, nemamo takve namjere u pogledu zemalja članica saveza", rekao je Gruško.

Pridruživanje novih članica

Predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je ono što je nazvao svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini 2022. s navedenim ciljem da spriječi širenje utjecaja NATO-a blizu Rusije. Ali rat je poslužio za poticanje saveza, koji se proširio na 32 članice primanjem Finske i Švedske.

NATO kaže da pomaže Ukrajini u borbi za opstanak suočenoj s ruskom agresijom, te je Kijev opskrbio naprednim oružjem, obukom i obavještajnim podacima. Rusija kaže da to NATO savez čini de facto stranom u sukobu. Putin je u veljači rekao da bi izravni sukob između Rusije i NATO-a značio da je planet na korak od Trećeg svjetskog rata.