Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je proširilo popis predstavnika zemalja članica EU-a kojima je zabranjen ulazak u zemlju, ne objavivši njihova imena.

Time su odgovorili na sankcije koje je EU uveo u listopadu protiv šestorice ruskih državljana, uključujući Aleksandra Bortnikova, ravnatelja FSB-a, uz objašnjenje da su bili upleteni u trovanje Navaljnog.

Protumjere su uvedene protiv predstavnika veleposlanstava Francuske, Njemačke i Švedske, tri zemlje čiji su laboratoriji utvrdili tragove bojnog otrova tipa novičok u njegovu tijelu. Navaljni je tada bio u bolnici u Berlinu, a navodno je otrovan u Sibiru 20. kolovoza.

Rusija tvrdi da Navaljni nije u organizmu imao nikakav otrov kada se nalazio u bolnici u Sibiru i da bez suradnje s Europljanima u Rusiji nije moguće otvoriti istragu.

Navaljni je u ponedjeljak objavio video snimku telefonskog razgovora u kojem navodni stručnjak FSB-a za kemijsko oružje Konstantin Kudriavcev razgovara s njime o okolnostima pokušaja njegova ubojstva.

Misleći da razgovara s nekim obavještajnim dužnosnikom, Kudriavcev je kazao da je sudjelovao u uništavanju dokaza te da je Navaljni bio otrovan supstancom koja mu je bila nanesena na donje rublje.

Bolesnik očito pati od delirija progonjena i određenih simptoma megalomanije, odgovorio mu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

FSB je ocijenio da je riječ o lažnoj snimci i provokaciji provedenoj uz pomoć stranih tajnih službi.