Moskva je objavila da nije imala "drugog izbora" osim otkazati pregovore s SAD-om o ugovoru Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja, izvijestile su ruske državne novinske agencije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je Washington htio razgovarati samo o obnovi inspekcija dok je Moskva imala druge prioritete. I situacija u Ukrajini utjecala je na odluku Rusije da u posljednji trenutak odustane od sastanka bilateralnog povjerenstva koji je trebao početi danas u Kairu.

"Odluka je donesena na političkoj razini"

"Uglavnom, situacija je bila takva da nismo imali drugog izbora. Odluka je donesena na političkoj razini", prenijela je izjavu Rjabkova novinska agencija RIA Novosti. "Amerikanci su se usredotočili isključivo na temu obnove inspekcija...dok je rješenje drugih pitanja za nas bilo i ostaje prioritet", rekao je Rjabkov, objavio je TASS.

"Više puta smo objasnili naše stajalište, ali nismo vidjeli ni najmanju želju na američkoj strani da krene u ovom smjeru", dodao je.

Rjabkov je također rekao da Novi START, unatoč nedostatku uzajamnih inspekcija i odluci Rusije da u posljednjem trenutku odustane od razgovora, ostaje na snazi.

"Moskva želi vidjeti uravnoteženi program"

Naglasio je da Moskva želi razgovarati o širem pitanju strateške stabilnosti koje obuhvaća mnoštvo pitanja vezanih za nuklearno oružje između dviju zemalja.

Ugovor Novi START stupio je na snagu 2011. godine i ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje obje zemlje mogu rasporediti. Rusija i SAD trebale su u Kairu razgovarati o nastavku inspekcija koje su obustavljene u ožujku 2020. zbog pandemije covida-19.

RIA je prenijela da je Rjabkov izjavio da Moskva ne postavlja preduvjete za novi sastanak povjerenstva, ali da želi vidjeti "uravnoteženi program". Dodao je da je malo vjerojatno da će se ove godine održati ikakav sastanak.

SAD i Zapad optužuju Rusiju za "nuklearnu ucjenu" u jeku rata u Ukrajini, a predsjednik Vladimir Putin je nekoliko puta nagovijestio da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje.

Šef CIA-e sastao se sa šefom ruskih vanjskih obavještajaca

Direktor CIA-e William Burns sastao se prije dva tjedna u Ankari sa Sergejem Nariškinom, šefom ruske vanjske obavještajne službe.

Upozorio ga je na posljedice ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje, priopćila je Bijela kuća. Rusija je navela da su Nariškin i Burns razgovarali o osjetljivim pitanjima i odbila ih je komentirati.

Moskva poriče da je prijetila nuklearnim napadom na Ukrajinu i tvrdi da je Zapad odgovoran za eskalaciju nuklearne retorike.