Ruska misija pri Ujedinjenim narodima danas je ponovila ranije demantiranje Moskve o umiješanosti u eksploziju u Poljskoj i ustvrdila, bez pružanja dokaza ili konkretnog imenovanja bilo koje strane, da je incident bio pokušaj da se NATO izravno uvuče u rat u Ukrajini.

Podsjetimo, dvije su osobe poginule jučer kada je, kako su poljske vlasti izjavile, "projektil ruske proizvodnje" pao blizu sela Przewodow, oko 6.4 kilometra zapadno od ukrajinske granice, otprilike u isto vrijeme kada su moskovske snage lansirale svoj najveći val raketnih napada na ukrajinske gradove u više od mjesec dana.

Okolnosti i dalje nejasne

"Činjenice pokazuju da Rusija nije imala nikakve veze s projektilima koji su pogodili poljski teritorij", rekao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski na Telegramu. "Incident u Poljskoj je pokušaj izazivanja izravnog vojnog sukoba između NATO-a i Rusije."

Poljanski je rekao da će incident biti u središtu pozornosti na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini kasnije danas.

Okolnosti incidenta, uključujući i tko je ispalio projektil i odakle je ispaljen, ostaju nejasne. Nakon hitnog sastanka na marginama summita G20, čelnici NATO-a i G7 rekli su da su ponudili "punu podršku" Poljskoj i da će "ostati u bliskom kontaktu" kako bi odredili odgovarajuće sljedeće korake. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg predsjedat će hitnim sastankom saveza danas ujutro u Bruxellesu.

Lavrov napustio summit G20 dan prije njegova završetka

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otputovao je s Balija u Rusiju, dan prije završetka summita G20 na tom indonezijskom otoku, javljaju ruski državni mediji.

Državna novinska agencija TASS izvijestila je da je Lavrovljev program na summitu G20 završio "kako se očekivalo", ne navodeći točno vrijeme kada je otišao.