Rusija ne planira "beskonačnu" operaciju u Siriji, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev nakon završetka Muenchenske konferencije o sigurnosti u intervju za časopis Time.

"Mi nemamo planove... za beskonačnu nazočnost u Siriji. Mi provodimo u potpunosti ogrnaičenu, konkretnu zadaću koja se temelji na zaštiti nacionalnih interesa i molbi predsjednika (Bašara al) Asada", rekao je Medvedev u transkriptima intervjua objavljenima na internetskim stranicama ruske vlade.

Dodao je da će Rusija donositi odluke o vojnom djelovanju u toj zemlji polazeći od svojih nacionalnih interesa, dogovora s Damaskom i ovisno o razvoju situacije. Što se tiče zaštite ruskih nacionalnih interesa, objasnio je da se u toj zemlji nalaze "tisuće boraca koji su u svakom trenutku spremni otići izvršavati napade u Rusiji".

Upitan je li Rusija spremna zaustaviti zračne napade na Alepo kako bi omogućila otvaranje humanitarnog koridora i povratak ljudi svojim kućama, Medvedev je rekao da će Moskva djelovati u skladu s dogovorima koje ima s predsjednikom Asadom s jedne strane i u okviru dogovora koje sada pokušava postići s drugim zemljama, među kojima sa SAD-om, s druge strane.

"Međutim, prekid vojnih operacija mora ovisiti o tome kada će položiti oružje sve zaraćene strane zato što je najopasnije kada netko prekine ono što je radio, a drugi počne vojno napredovati. To vodi prema eskalaciji sukoba. Upravo zbog toga mora postojati zajednička odluka o trenutku prekida vojnog djelovanja."

Medvedev je također pozvao na prestanak plašenja kopnenom operacijom u Siriji.

Po riječima ruskog premijera, ako Washington "želi dugi rat, onda se naravno mogu voditi i kopnene operacije i sve drugo". "Nitko nije zainteresiran za novi rat, a kopnena operacija predstavlja potpuni, dugi rat", istaknuo je.

Osim toga, Medveved smatra da sukobljene strane u Siriji trebaju zatvoriti oči na međusobna vrijeđanja i sjesti za pregovarački stol kako bi se pokrenuo politički proces u kojemu mora sudjelovati i Asad. Po njegovom mišljenju zadaća Rusije, SAD-a i Europske unije je stvaranje povoljnih uvjeta za početka političkog procesa u Siriji.

Također smatra da se treba dogovarati s Asadovom ideološkom oporbom, ali ne s ekstremistima.

"Nikome od nas ne treba nova Libija koja se raspala na nekoliko dijelova ili kaos kada se na čelu tih ili drugih područja nalaze lokalni zapovjednici, odnosno banditi", kazao je.