Rusija je oštro odbacila američke kritike na njihovu intervenciju u Siriji podsjećajući Washington kako je Rusija dala podršku SAD-u nakon terorističkih napada na New York 11. rujna 2001.

- Željela bih podsjetiti SAD da smo nakon napada 11. rujna dijelili vašu bol kao da je naša, shvaćajući što znači terorizam. Dali smo tada podršku SAD-u u svemu, uključujući i u UN Vijeću Sigurnosti. Pomogli smo im u borbi protiv terorizma i nikada nismo postavljali pitanje radi li se o dobrim ili lošim teroristima? - poručila je je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zakarova i dodala:

- Mi smo sve ovo već prošli, znamo kako je to i ne želimo ponovno vidjeti međunarodni terorizam u našoj zemlji. To je iznimno bolno pitanje po nas i očekujemo razumijevanje.
 

SAD: Više od 90% ruskih napada nije bilo usmjereno na ISIL

Gotovo svi ruski zračni udari u Siriji nisu ciljali džihadiste Islamske države, upozorili su iz američkog State Departmenta.

- Više od 90 posto ruskih zračnih udara nije ciljalo ISIL i teroriste povezane s Al Kaidom. Velikim dijelom su bili protiv oporbenih skupina - rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby, javlja The Guardian.

Ruske zračne akcije započele su prošlog tjedna u Siriji, a iz SAD-a stižu upozorenja kako Rusija zapravo učvršćuje režim svog saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al Assada.

'To je velika greška. Rusija se stavlja u veliki rizik'

- Ovo nije dobra budućnost za Siriju. Ovo je velika greška Rusije. Ne samo da će s ovim napadima potaknuti sektaške napetosti Siriji, nego  i u Rusiji. Rusija se stavlja u veliki rizik - napominje Kirby.

Sirijska vojska je u srijedu počela veliku kopnenu ofenzivu uz potporu ruskog zrakoplovstva, tjedan dana nakon početka ruske vojne intervencije.

24sata.hr