Rusija je lansirala drugu raketu Sojuz s novog kozmodroma Vostočni, otvorenog u travnju 2016. na ruskom Dalekom istoku, kojim se želi smanjiti ovisnost o kazahstanskoj bazi Bajkonur.

Raketa čije je lansiranje izravno emitirano na televiziji poletjela je, kao što je bilo i predviđeno, u 14:41 sati po lokalnom vremenu.
 
Prenosila je, između ostalog, meteorološki satelit Meteor kao i 18 korisnih tereta koji pripadaju institucijama ili tvrtkama iz Kanade, SAD-a, Japana, Njemačke, Švedske i Norveške.
 
"Sve početne faze leta rakete odvijaju se prema predviđanjima", objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos u priopćenju.
 
Kozmodrom bi trebao zamijeniti legendarnu bazu Bajkonur

Prvo polijetanje iz Vostočnija u travnju 2016., u prisustvu predsjednika Vladimira Putina, predstavljalo je prvi uspjeh za taj kozmodrom velikih troškova, koji bi trebao zamijeniti legendarnu bazu Bajkonur u Kazahstanu i obilježiti renesansu industrije potresene s nekoliko neuspjeha posljednjih godina.
 
Treće lansiranje s tog kozmodroma predviđeno je za 22. prosinca 2017.
 
Ruski svemirski program pretrpio je niz neuspjeha 2015., kada je u travnju izgubio teretni brod Progres koji je trebao potrepštinama opskrbiti Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Također je te godine u svibnju izgubio lanser Proton koji je trebao u orbitu postaviti meksički komunikacijski satelit.