Ruske isporuke plina Europi putem plinovoda Sjeverni tok 1 neće se nastaviti u cijelosti sve dok "kolektivni Zapad" ne ukine sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćio je Kremlj, prenosi Financial Times. Ruski glasnogovornik Peskov za sankcije je okrivio EU, Veliku Britaniju i Kanadu i to naveo kao razlog zbog kojeg Rusija neće pustiti plin kroz ključni plinovod koji doprema plin u Njemačku iz Sankt-Peterburga preko Baltičkog mora.

Dosad najoštriji zahtjev Rusije

"Do problema s isporukom plina došlo je zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele protiv naše zemlje i nekoliko kompanija", rekao je Peskov, a prenosi novinska agencija Interfax. "Nema drugih razloga koji bi mogli uzrokovati ovaj problem s isporukom."

Ovo je dosad najoštriji zahtjev Kremlja da EU povuče svoje sankcije u zamjenu za nastavak isporuke ruskog plina ostatku Europe.

Gazprom, ruski državni plinski div, priopćio je kasno u petak da će zaustaviti opskrbu plinom kroz Sjeverni tok 1 zbog tehničkog kvara, za koji je okrivio poteškoće s popravkom turbina njemačke proizvodnje u Kanadi. Njemačka vlada i EU osporile su tehnički razlog za obustavu isporuke.

"Važno je podsjetiti da ne postoji samo jedan plinovod od Rusije do Europe", rekao je Tim McPhie, glasnogovornik Europske komisije za energetiku danas. "Ako je postojao tehnički problem koji je ometao opskrbu preko Sjevernog toka 1, postojala bi mogućnost, ako je bilo volje, da se plin isporučuje u Europu drugim cjevovodima. To je nešto što ne vidimo da se događa", dodao je.

Medvedev Scholza nazvao starcem

Rusija još uvijek opskrbljuje Europu plinom preko plinovoda iz sovjetske ere kroz Ukrajinu, koji su ostali otvoreni unatoč invaziji, kao i plinovoda Južni tok preko Turske.

Ruski dužnosnici posljednjih tjedana nisu tajili kako se nadaju da će rastuća energetska kriza u Europi oslabiti potporu Unije Ukrajini. "Očito je život sve gori za ljude, poslovne ljude i tvrtke u Europi", rekao je Peskov. "Naravno, obični ljudi u ovim zemljama će imati sve više pitanja za svoje vođe."

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev bio je još eksplicitniji u nedjelju nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz najavio paket pomoći od 65 milijardi eura kako bi ublažio udarac ogromnih računa za energiju.

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Medvedev rekao je da se Njemačka "ponaša kao neprijatelj Rusije" podupirući sankcije protiv Moskve i opskrbljujući Ukrajinu oružjem. "Proglasili su hibridni rat protiv Rusije", napisao je Medvedev na Telegramu. "A ovaj starac djeluje iznenađeno što Nijemci imaju malih problema s plinom."