Rusija najnaprednija nova nuklearna podmornica prvi put je lansirala interkontinentalni balistički projektil Bulava i pogodila metu udaljenu tisuće kilometara, objavilo je u srijedu ministarstvo obrane.

Test je proveden dok je podmornica klase Borei bila zaronjena u vrijeme napetosti između Moskve i Zapada zbog kontrole oružja koje prati propast povijesnog nuklearnog sporazuma iz razdoblja hladnog rata koje je izazvalo strah od jačanja utrke u naoružanju.

Projektil je lansiran iz Bijelog mora na sjeveru Rusije na krajnje istočnu rusku regiju Kamčatku, navode iz ministarstva obrane, piše Hina.

Podmornica Knez Vladimir prvi je nadograđeni model 955A proizveden u klasi Borei ruskih nuklearnih podmornica s balističkim projektilima.

Njome će se služiti ruska Sjeverna flota krajem ove godine kada se završe sva ispitivanja, uključujući testiranja oružja, rekao je zapovjednik flote, viceadmiral Aleksander Moiseev, a objavila novinska agencija TASS.

Naoružanje Moskve i Washingtona stavljeno je pod kontrolu za vrijeme hladnog rata, ali je kontrola narušena raskidom Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), piše Hina.