Ruska svemirska agencija Roskozmos danas je izvijestila o "abnormalnoj situaciji" na svojoj svemirskoj letjelici Luna-25, koja se trenutno nalazi u Mjesečevoj orbiti. "Tijekom operacije, došlo je do abnormalne situacije u automatskoj stanici, koja nije dopustila izvođenje manevra s odabranim parametrima", objavio je Roskosmos u kratkom priopćenju.

Ruska svemirska letjelica trebala je sletjeti na južni pol Mjeseca u ponedjeljak, u sklopu velike utrke istraživanja dijela Mjeseca za koji znanstvenici smatraju da možda sadrži zamrznutu vodu i dragocjene elemente. Stručnjaci analiziraju situaciju, rečeno je, no bez dodatnih detalja.

Ranije je Roskosmos objavio da je primio prve rezultate misije Lune-25 i da se oni analiziraju. Agencija je također objavila fotografije Mjesečeva kratera Zeeman snimljene iz letjelice. Krater je treći najdublji na Mjesečevoj južnoj hemisferi, rečeno je, promjera 190 kilometara i osam kilometara dubine.

Roskosmos je rekao da su zasad primljeni podaci pružili informacije o kemijskim elementima u lunarnom tlu i da će također olakšati djelovanje uređaja napravljenih da proučavaju Mjesečevu površinu. Dodano je da je oprema letjelice registrirala "utjecaj mikrometeorita".

Letjelica nedavno ušla u Mjesečevu orbitu

Ruska lunarna letjelica je, podsjetimo, prije tri dana ušla u Mjesečevu orbitu, što je velik korak prema ostvarenju ambicije Rusije da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol jedinog Zemljina prirodnog satelita u potrazi za smrznutom vodom.

Roskosmos je prije tri dana izvijestio da je svemirska sonda Luna-25 ušla u Mjesečevu orbitu u 11:57 po moskovskom vremenu ili 8:57 po srednjoeuropskom vremenu. Ruska svemirska sonda, koja je otprilike veličine manjeg automobila, teži oko 1800 kilograma i lansirana je prošli petak iz svemirske luke Vostočni. Trebala bi obavljati istraživanja na Mjesečevu južnom polu oko godinu dana.

Postojanje vode na Mjesecu važno je za svemirske sile

U tom su području znanstvenici NASA-e i ostalih svemirskih agencija u posljednjih nekoliko godina otkrili tragove smrznute vode u kraterima. Postojanje vode na Mjesecu važno je za velike svemirske sile jer bi omogućilo dulji boravak ljudi ondje, a to bi pak omogućilo iskopavanje vrijednih lunarnih resursa.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza, rekao je Anatolij Zak, osnivač www.RussianSpaceWeb.com koji prati ruske svemirske programe.

"Ulazak u Mjesečevu orbitu apsolutno je ključan za uspjeh ovoga projekta. Neki ovo nazivaju drugom lunarnom utrkom pa je vrlo važno da Rusija nastavi s ovim programom. Luna-25 nije samo jedna misija, već dio puno šire ruske strategije koja se proteže deset godina u budućnost", rekao je Zak Reutersu, ponovivši da se ovo događa prvi put u postsovjetskom razdoblju. Luna-25 dio je ruskog lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske postaje na Mjesecu do 2040. godine.