Rusija i Kina iskorištavaju pandemiju koronavirusa za promoviranje svojih interesa u Europi, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Mark Esper, ocijenivši 'zlonamjernim' kinesko promicanje Huaweijeve telekomunikacijske opreme.

'Sjedinjene Države svjesne su da će neke zemlje pokušati iskoristiti pandemiju da bi investirale u ključnu industriju i infrastrukturu, s dugoročnim posljedicama za sigurnost', rekao je Esper za La Stampu, odgovarajući na pitanje nastoje li Kina i Rusija steći utjecaj u Italiji slanjem pomoći, piše Hina.

'Potencijalni protivnici gotovo će sigurno pokušati promovirati svoje interese i izazivati podjele u NATO-u i Europi', rekao je. 'Huawei i 5G važan su primjer tog zlonamjernog djelovanja Kine'.

Neki američki dužnosnici optužuju Kinu da je kriva za pandemiju novog koronavirusa. Državni tajnik Mike Pompeo rekao je u nedjelju da Washington posjeduje dokaze da je virus potekao iz kineskog laboratorija, što Peking snažno odbacuje. I Kina i Rusija pružaju pomoć Italiji, šaljući liječnike, medicinsku opremu i zaštitne maske za lice.

SAD već dugo preporuča drugim državama da bojkotiraju Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, u gradnji novih 5G mreža, te da pomno provjeravaju opremu kineske tvrtke ZTE.

Washington upozorava da Kina može koristiti tu opremu za špijuniranje. Huawei i ZTE niječu da je njihova oprema sigurnosna prijetnja.

'Ovisnost o kineskim opskrbljivačima mogla bi dovesti do toga da ključni sustavi postanu ranjivi za upade, manipulaciju i špijuniranje. To bi bio rizik za naše kapacitete za komunikaciju i razmjenu obavještajnih podataka', rekao je Esper.

Ruska pomoć, uključujući vojno medicinsko osoblje, privukla je pozornost na ograničenu pomoć koju je Italiji pružila Europska unija, a europski i NATO-ovi dužnosnici to tumače u geopolitičkom kontekstu.