Ruski i kineski ratni brodovi održali su prošlog tjedna prve zajedničke patrole u Tihom oceanu "s ciljem razvijanja kinesko-ruskog strateškog partnerstva u novoj eri", dok je Japan priopćio da pažljivo prati rusko-kinesku vojnu suradnju.

Moskva i Peking, koji su ranije tijekom listopada održali i zajedničke pomorske vježbe, posljednjih su godina ojačali svoju vojnu i diplomatsku suradnju, dok su njihovi odnosi sa Zapadom sve lošiji.

Pomorski manevri, za koje Rusija tvrdi da su trajali tjedan dana, pažljivo prati Japan koji je naveo da je početkom tjedna skupina od deset ruskih i kineskih brodova prošla kroz tjesnac Tsugaru koji dijeli Hokkaido od glavnog japanskog otoka Honshua.

To je potvrdilo i rusko ministarstvo obrane. “Skupina brodova prošla je kroz tjesnac Tsugaru po prvi puta u sklopu patroliranja”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. “Zadaci patrola bili su pokazivanje ruske i kineske državne zastave, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji te čuvanje subjekata pomorskog gospodarstva dviju zemalja”, dodaje se.

Tjesnac spada u međunarodne vode.

Kinesko ministarstvo objavilo je u nedjelju da je cilj zajedničkih vježbi “dodatno razviti kinesko-rusko strateško partnerstvo u novoj eri, ojačati sposobnosti zajedničke akcije, te zajedno održavati međunarodnu i regionalnu stabilnost”. U kineskoj objavi dodaje se da je opearcija dio redovite godišnje suradnje između dviju zemalja i da nije uperena protiv neke treće strane.

Japanski obrambeni dužnosnici kazali su u nedjelju da su ruski i kineski brodovi također prošli kroz tjesnac Osumi na jugu zemlje u prefekturi Kagoshima.

Tjesnaci Tsugaru i Osumi su međunarodne vode i strani brodovi mogu kroz njih prolaziti, ali japansko ministarstvo obrane objavilo je da pažljivo prati kretanje stranih brodova koje je ocijenilo “neuobičajenim”, prenijela je japanska televizija NHK.

Japanski dužnosnici početkom tjedna su rekli da pomno prate kinesko-ruske aktivnosti u području blizu Japana. “I dalje ćemo biti maksimalno angažirani kada su posrijedi nadzorne aktivnosti u vodama i u zračnom prostoru oko Japana”, rekao je zamjenik glavnog tajnika kabineta Yoshihiko Isozaki. Glasnogovornik japanskog ministarstva obrane izjavio je da se ne radi o ulasku brodova u japanske teritorijalne vode i da prolaskom kroz tjesnac plovila nisu prekršila međunarodna pravila.

Rusija i Kina su od 14. do 17. listopada održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskome moru u sklopu pomorske suradnje dviju zemalja. U vježbama su sudjelovali ratni brodovi i brodovi za potporu iz Ruske pacifičke flote.