Nove satelitske snimke, do kojih je ekskluzivno došao CNN, ukazuju na to da je Rusija krenula s nadogradnjom četiriju svojih vojnih objekata u Kalinjingradu, u kojem je smještena strateška vojna postrojba Rusije na pragu NATO-a, javlja CNN.

Kalinjingrad, glavni grad ruske eksklave, smješten između Poljske i Litve, već je neko vrijeme izvor napetosti između Rusije i Zapada.

Naime, snimke iz zraka snimljene početkom ove godine dale su nagovijestiti da je Rusija u Kalinjingradu značajno modernizirala bunker za skladištenje nuklearnog oružja, a sada najnovije satelitske snimke ukazuju na to da je pokrenula i nadogradnju vojnih objekata na najmanje četiri lokacije tog područja.

Radovi na bunkerima i na vojnim bazama

Prema zaključcima analize firme ImageSat International, satelitske snimke svjedoče o najnovijim radovima na bunkeru za skladištenje nuklearnog oružja, ali i o izgradnji 40 dodatnih bunkera. Novi bunkeri nalaze se u središtu vojne lokacije te okružuju starije i manje bunkere.

Također, snimke pokazuju i radove na zračnoj vojnoj bazi u Čkalovsku, sjeverno od Kalinjingrada i modernizaciju baze u gradu Černjahovsk, gdje su u veljači dostavljeni projektili Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.

James G. Foggo III, zapovjednik američkih pomorskih snaga u Europi i Africi, nije se direktno osvrnuo na najnovije satelitske snimke, ali je napomenuo da ruska prisutnost u eksklavi ne sprječava daljnji rad NATO-a u regiji.

"Ako će oni izazivati nas, mi ćemo izazivati njih"

„Ako će oni izazivati nas, mi ćemo izazivati njih“, rekao je. „Neće nas uspjeti preplašiti sa svojim moderniziranim sustavima.“

No, drugi vojni dužnosnici SAD-a ipak su zabrinuti zbog novonastale situacije tj. ruske modernizacije oružja i opreme koji bi mogli umanjiti mogućnost manevriranja NATO-a na tom području.

Ruska vojska nije za sada odgovorila na upite CNN-a o modernizaciji vojnih objekata u Kalinjingradu.

Incident SAD-Rusija

Podsjetimo se, nedavno je američka veleposlanica u NATO-u, Kay Bailey Hutchison, izazvala diplomatski incident izjavom o ruskom raketnom programu koja je shvaćena kao prijetnja američkim preventivnim napadom. SAD zamjera Rusiji takozvani tajni razvoj zabranjenog sustava krstarećih raketa, kojim krši hladnoratovski sporazum o nuklearnom oružju, dok Rusija optužuje SAD da krši nuklearni sporazum svojim raketnim štitom Aegis Shore u Rumunjskoj i sličnim štitom koji je još u fazi postavljanja u Poljskoj.