Rusija je blokirala nekoliko kanala koji su se koristili za financiranje terorističkih grupa, priopćile su danas vlasti.

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) uhitila je grupu ruskih građana koji su pristalice stvaranja takozvanog islamskog kalifata i osumnjičeni su da su prikupljali novac i pružali financijsku podršku militantima Islamske države u Siriji, navodi FSB u priopćenju.

FSB je zaplijenio kreditne kartice i instrukcije za financiranje terorista, sredstva komunikacije korištena za izvođenje financijskih transakcija, ekstremističku vjersku propagandnu literaturu i simbole Islamske države.

U međuvremenu je Ruska istražna komisija pokrenula kaznenu istragu protiv mještanke grada Streževoja u ruskoj regiji Tomsk pod optužbama za "pomaganje aktivnostima u formi financiranja terorizma", navodi komisija u priopćenju.

Sudeći po priopćenju, osumnjičena je redovno prebacivala novac drugoj ženi koja trenutno živi u Njemačkoj i koja je ranije bila u braku sa članom militantne grupe na sjevernom Kavkazu.

Tijekom pretrage radnog mjesta i stana osumjičene zaplijenjeni su islamistička literatura, slike s islamskim simbolima i crna zastava Al-Qaide.

Istražitelji prikupljaju dokaze o ostalim pojedincima umješanim u financiranje terorizma, priopćila je istražna komisija, prenosi agencija Xinhua.