Ruske trupe dvaput su pokušale upasti u vladine zgrade dok je obitelj Zelenskog još bila unutra, prenosi Time

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u velikom intervjuu za američki Times kazao je kako su ga ruske trupe u prvim satima invazije zamalo ubile ili zarobile, prenosi The Guardian.

Zelenski je za Times ispričao kako je ruska vojska pokušala zauzeti četvrt u kojoj se nalazi sjedište vlade. Vrh ukrajinske vojske izvijestio je Zelenskog da su se ruski vojnici padobranima spustili u Kijev kako bi zarobili njega i njegovu obitelj.

"Takve stvari ranije smo viđali samo u filmovima", kazao je Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika.

Kada je započelo bombardiranje Zelenski i njegova supruga Olena probudili su djecu, sina(9) i kći (17), kako bi se pripremili za bijeg.

"Posvuda su odjekivale eksplozije", kazao je Zelenski za Times.

Čula se pucnjava u blizini kompleksa ukrajinske vlade. Zaštitari su donijeli pancirke i jurišne puške za Zelenskog i njegovih desetak pomoćnika. Jedan od rijetkih koji je znao koristiti oružje bio je savjetnik Oleksij Arestovič, veteran ukrajinske vojne obavještajne službe.

"Bila je totalna ludnica, svi smo dobili automatsko oružje", kazao je Arestovič.

Ruske trupe dvaput su pokušale upasti u vladine zgrade dok je obitelj Zelenskog još bila unutra, prenosi Time.

Sljedeće noći, nakon što je odbio ponudu da bude u sigurnijem okruženju, uključujući evakuaciju uz pomoć američkih i britanskih snaga kako bi uspostavio vladu u egzilu, Zelenski je izašao u dvorište i snimio poruku ohrabrenja za ukrajinske građane.

Zelenski je za Time ispričao da je baš u tom trenutku postao svjestan svoje uloge u ratu.

"Shvatite da oni to gledaju. Ti si simbol. Moraš se ponašati onako kako se ponašaju šefovi države", kazao je.