Četrnaest stradalih članova posade ruske nuklearne podmornice pokopano je uz stroge mjere sigurnosti u Sankt-Peterburgu, a njihova je misija i dalje obavijena velom tajnosti, pišu britanski mediji.

Stradali su pokopani na groblju Serafimovskoje, piše BBC, a tajnovitost njihove misije podcrtava i činjenica da je vrata groblja čuvala vojna policija.

Svi su posmrtno odlikovani, a četvorica - redom kapetani - dobila su najviše odlikovanje u Rusiji - ono Junaka Ruske Federacije.

Identitet većine onih koji su bili na sprovodu zadržan u tajnosti

Neimenovani dužnosnik izjavio je za novinsku agenciju AFP da je identitet većine onih koji su bili na sprovodu zadržan u tajnosti.

Rusija do sada nije objavila nikakve detalje o misiji. Posada je uspostavila kontrolu nad požarom na podmornici, sačuvavši nuklearni reaktor, a žrtve su stradale od udisanja otrovnog dima, objavio je Kremlj.

Podmornica nije službeno identificirana, a njezina je zadaća proglašena državnom tajnom.

Baza je podmornice bila u Severomorsku na sjeveru Rusije.

Istraživali dno Barentsova mora blizu Arktika?

Unatoč tajnovitosti, ruski mediji izvijestili su da je posrijedi podmornica tipa S-12 ili AS-31 nadimka Lošarik i da je istraživala dno Barentsova mora blizu Arktika.

U medijskim izvješćima posadu se povezuje s tajnovitom vojnom Glavnom upravom za istraživanja u dubokim vodama (GUGI).

Vojni analitičar Novaje Gazete nagađa da je podmornica možda testirala novu tajnu opremu ili je ispitivala uređaje koje su na dno postavile Sjedinjene Države.

Poznato je da Rusija polaže teritorijalno pravo na Arktik uz argument da se ruski kontinentalni pojas pod morem proteže prema sjeveru.

Pravo na Arktik polažu i Kanada, SAD, Norveška i Danska pa njihove argumente analiziraju Ujedinjeni narodi.