Ruski zrakoplovi samo u srijedu izvršili su čak 150 napada na Palmiru, drevni grad koji je skoro godinu dana u rukama militanata Islamske države. Kako su se snažni napadi nastavili i u četvrtak, analitičari su se složili da Putinovi avioni samo pripremaju teren Assadovoj vojsci koja bi vrlo skoro moglay krenuti u napad, pišen Reuters.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvještava da je veliki broj militanata ISIS-a ubijen ili ranjen u brojnim napadima. Događaji u posljednjih mjesec dana čini se da su potpuno obeshrabrili teroriste koji se sve više bave samoubilačkim napadama nego vojnim operacijama kojima bi zadržali teritorij.
 

- Ako vladine snage osvoje Palmiru i Kariatain, to će biti udarac od kojeg se ISIS neće oporaviti. To bi otprilike značilo da bi pod kontrolom džihadista ostalo tek 20 posto sirijskog teritorija - rekao je direktor opservatorija Rami Abdulrahman.

Iako vladine snage polako nadiru prema Palmiri, iz opervatorija upozoravaju da su ISIS-ovci u bivšoj turističkoj senzaciji borci odlično organizirani i naoružani i da bi Damasku možda bilo pametnije da pojačaju snage na nekom drugom području, kao što je npr. teritorij na granici s Turskom.

Inače, u četvrtak su se pojavila glasine da su Amerikanci u zračnom napadu ubili Abu Omara al-Shishanija, čovjeka koji je vrlo bliski suradnik al-Bagdadija i neslužbeni ISIS-ov 'ministar rata'. Međutim, nekoliko sati poslije Sirijski opservatorij objavio je da je Shishani teško ranjen, ali živ i da se trenutačno nalazi negdje u Raqqi.