Ruska vojska oglasila se ponovno vezano za rušenje njihova vojnog transportnog zrakoplova Il-20 iznad Sirije te su optužili Izrael za provokaciju i izazivanje incidenta koji je doveo do rušenja ruskog zrakoplova. Službena Moskva poručila je kako zadržava pravo odgovoriti na to na adekvatan način.

Tijekom večeri u ponedjeljak, četiri izraelska borbena zrakoplova tipa F-16 izvela su zračni napad na sirijsku pokrajinu Latakiju, prilazeći s Mediterana, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. Izraelski zrakoplovi približavali su se u niskom letu te su "izazvali opasnu situaciju za ostale zrakoplove i letjelice u regiji", dodaje se u istom priopćenju koje prenosi RT.

U vrijeme izraelskog napada na Latakiju na istom području nalazili su se i ruski vojni zrakoplov IL-20 te francuska frigata "Auvergne".

"Izraelski piloti iskoristili su ruski zrakoplov te letjeli tako da ga sirijska protuzračna obrana shvati kao prijetnju i nacilja. Kao posljedica toga, Il-20, čiji je obris na radaru znatno veći od onog F-18, oboren je raketom protuzračnog sustava S-200", stoji u priopćenju.

Rusko ministarstvo obrane posebno ističe da su Izraelci sigurno morali znati da je ruski zrakoplov na istom području, što ih nije zaustavilo u "provokaciji". Izrael isto tako nije unaprijed upozorio Rusiju na planirani napad. Upozorenje je stiglo minutu prije samog napada, što nije ostavilo dovoljno vremena ruskom zrakoplovu da odleti na sigurno, stoji na kraju priopćenja.

Rusi ranije optužili Francuze za obaranje njihova vojnog zrakoplova iznad Sirije

Francuska nije upletena u nestanak ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, izjavio je u utorak glasnogovornik francuske vojske.

"Mi niječemo bilo kakvu upletenost", rekao je za Reuters glasnogovornik Patrik Steiger.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je tijekom noći kako je ruski vojni zrakoplov s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kad su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi.

Američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako vjeruje da je zrakoplov Il-20 nenamjerno srušilo protuzračno topništvo pod kontrolom sirijske vlade, saveznice Moskve.

U vrijeme nestanka letjelice sirijski grad Latakia, koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se zrakoplov vraćao, bio je pod napadom "neprijateljskih raketa", pa je odgovoreno protuzračnim topništvom, prenose sirijski državni mediji.

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u rusku bazu Hmejmim u Siriji u provinciji Latakia kad je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara.

Zrakoplov se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale, stoji u priopćenju ruskog ministarstva, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

"Trag zrakoplova II-20 na kontroli leta nestao je tijekom napada četiriju izraelskih zrakoplova F-16 na sirijska postrojenja u provinciji Latakiji", priopćeno je.

"Ruska zračna kontrola u isto je vrijeme zabilježila lansiranja raketa s francuske fregate Auvergne, koja se nalazi u toj regiji."

Sudbina četrnaestero članova posade nepoznata je, a iz baze Hmejmim krenula je operacija spašavanja. (Hina)