Ruska mornarica priopćila je kako je prilikom nedavnih ekspedicija otkrila pet novih otoka, kojih prije nije bilo i koji su nastali nakon otapljanja ledenjaka.

"Istraživači su tijekom ekspedicija u kolovozu i rujnu u karte ucrtali otoke koji još uvijek nisu imenovani i koji su prethodno bili skriveni pod ledenjacima", rekao je voditelj Sjeverne flote admiral Aleksandar Moisejev.

"Prije su na tom mjestu bili ledenjaci"

"Naišli smo na nove otoke zbog otapanja leda. Prije su na tom mjestu bili ledenjaci, odnosno smatrali smo da se radi o dijelovima glavnog ledenjaka. Nakon otapanja i promjena temperatura na vidjelo su izašli novi otoci", kazao je Moisejev, koji je vodio ekspedicije, prenosi The Guardian.

Prema prošlomjesečnom izvješću Ujedinjenih naroda o globalnom zatopljenju, Arktik je u razdoblju od 2015. do 2019. godine izgubio više leda nego u bilo kojem drugom petogodišnjem razdoblju od početka mjerenja.

Sada se lakše dođe do sirovina

Rusija je u posljednjih nekoliko godina otvorila niz vojnih i znanstvenih baza na Arktiku, a interes za tu regiju dodatno je porastao jer je globalno zatopljenje prouzročilo nastanak novih brodskih ruta i time pristup do sada nepristupačnim mineralnim sirovinama,piše index.hr

Tijekom ovogodišnjeg ljetnog perioda ekspedicije su posjetile dvije otočne skupine: Zemlju Franje Josipa i Novaju Zemlju, a imale su tim od 60 ljudi, uključujući civile iz Ruskog geografskog društva. Dodatno, na brodu su prvi put umjesto ledolomca imali brodicu za spašavanje.

Na videozapisima koje su objavili članovi posade i koji su uskoro postali viralni vidi se kako su naišli na bijesnog morža koji je napao njihov gumenjak.
 

"Imali smo veliku sreću"

"Oba mjeseca tijekom kojih smo ove godine imali ekspediciju na Zemlji Franje Josipa mogli bismo opisati kao tople", rekao je Denis Krets, zapovjednik ekspedicijskih snaga Sjeverne flote.

"Imali smo veliku sreću jer smo ovoga puta mogli posjetiti otoke koji su inače vrlo često u potpunosti prekriveni ledom", dodao je.

Tijekom ekspedicije, rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je pronašlo pet novih otoka u zaljevu Vize, u blizini otočja Novaja Zemlja, golemog planinskog arhipelaga s dva glavna otoka. Otoke je ministarstvo uočilo i ranije na satelitskim snimkama, ali ovo je prva ekspedicija koja ih je vidjela uživo. Ministarstvo je također potvrdilo postojanje već prije ucrtanog otoka koji je mapiran kao poluotok Hall Islanda, dio arhipelaga Zemlje Franje Josipa.