Petero Britanaca je među gotovo 300 zarobljenika koji su tijekom noći oslobođeni u razmjeni između Rusije i Ukrajine. Među njima su Aiden Aslin, John Harding i Shaun Pinner, koje su u travnju zarobili separatisti koje podržava Rusija, javlja Sky News.

U poruci snimljenoj na letu kući Aslin i Pinner zahvalili su svima koji su radili na njihovom oslobađanju.

"Više nismo u opasnosti i na putu smo kući svojim obiteljima", rekao je Aslin. "Izvukli smo se za dlaku", dodao je Pinner.

Oslobođeni Hrvat, Šveđanin, Marokanci

Većina oslobođenih su Ukrajinci, mnogi od njih iz pukovnije Azov, koja je postala poznata po obrani Mariupolja.

Osim Britanaca, među 10 oslobođenih stranaca su Marokanac Brahim Saadoun, Amerikanci Alexander Drueke i Andy Huynh, Hrvat Vjekoslav Prebeg i Šveđanin. Odvedeni su u Saudijsku Arabiju, dok su mnogi Ukrajinci vraćeni u Ukrajinu.

"Nismo zaboravili na naše ljude i pokušavamo spasiti svakog Ukrajinca", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

"To je smisao Ukrajine, naša suština, to je ono što nas razlikuje od neprijatelja."

Ukrajinci oslobodili Medvedčuka

Zelenskij je rekao da su najteži pregovori bili oko oslobađanja petorice viših ukrajinskih zapovjednika, uključujući potpukovnika Denisa Prokopenka, zapovjednika bataljuna Azov, njegovog zamjenika Svjatoslava Palamara i Serhija Volinskija, zapovjednika 36. brigade marinaca.

Njih trojica bili su vođe otpora u Mariupolju i sada će, kao i druga dvojica koji nisu imenovani, ostati u Turskoj do kraja rata, rekao je Zelenskij.

Kao dio dogovora, Ukrajina je poslala natrag 55 Rusa i promoskovskih Ukrajinaca, uključujući Viktora Medvedčuka, čelnika zabranjene proruske stranke koji je optužen za izdaju.

Medvedčuk je bliski prijatelj ruskog predsjednika. Vladimir Putin je kum jednoj od Medvedčukovih kćeri.