Ruski dronovi pogodili su jučer kasno navečer benzinsku crpku u Harkivu izazvavši velik požar koji je zahvatio privatne kuće, pri čemu je poginulo najmanje sedmero ljudi, naveli su lokalni dužnosnici. Dužnosnici su rekli da su dronovi pogodili i bolnicu i restoran u Velikom Burluku, istočno od Harkiva.

U Harkivu je šef lokalnog tužiteljstva Oleksandr Filčakov, u videu objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekao da su tri drona pogodila benzinsku crpku u okrugu Nemišlianski nešto prije 23 sata. "Bilo je mnogo goriva i zato su ove posljedice požara strašne", rekao je Filčakov.
 


Ukrajinske vlasti: Poginulo je sedmero ljudi, među njima djeca

Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da je 14 privatnih kuća uništeno, a 50 stanovnika evakuirano. Video koji je objavio gradonačelnik pokazuje plamen i dim koji se uzdižu nad širokim područjem. Kyiv Independent navodi da je u požaru poginulo najmanje sedmero ljudi, među kojima je troje djece.

Najviši vojni dužnosnik u Velikom Burluku Viktor Tereščenko rekao je javnoj televiziji Suspilne da su dronovi oštetili bolnicu i restoran. Pojedinosti o stradalima su u tijeku. Dužnosnici su izvijestili o napadu na bolnicu u gradu prošlog tjedna, što je dovelo do evakuacije desetaka pacijenata.

Česta meta napada

Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje napada. Rusija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, ali kaže da ne cilja namjerno civilna mjesta. Harkiv je redovito napadan od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i česta je meta ruskih napada posljednjih tjedana.

U crnomorskoj luci Odesi regionalni guverner rekao je da je u napadu dronom ozlijeđena jedna osoba. Prijavljeno je da su tri osobe ubijene u granatiranju ranije tog dana u selu u regiji Sumi, na granici s Rusijom.