Upozorenje stručnjaka da osobe cijepljene protiv koronavirusa ruskim cjepivom Sputnik V ne bi smjele dva mjeseca piti alkohol, izazvalo je ljutnju nekih Rusa koji su tu preporuku proglasili nerazumnom.

Ana Popova, stručnjak za zdravlje potrošača, rekla je u utorak za radio Komsomolskaja Pravda da ljudi ne bi trebali piti alkohol najmanje dva tjedna prije prve od dve doze cjepiva i da bi se trebali suzdržati od konzumacije alkohola iduća 42 dana.

Sputnik V daje se u dvije doze u razmaku od 21 dana.

"To mi stvarno smeta", kaže stanovnica moskve Elena Kriven. "Malo je vjerojatno da neću piti alkohol 80 dana", kaže ona smatrajući kako bi odustajanje od alkohola tijekom blagdana bilo previše stresno.

Rusi su među najvećim konzumentima alkohola na svijetu iako je potrošnja alkohola naglo pala od 2003.

Popova je upozorila kako bi alkohol mogao smanjiti sposobnost organizma da izgradi imunitet na koronavirus nakon cijepljenja.

Izumitelj cjepiva Aleksander Gintsburg kazao je kako vjeruje da jedna čaša pjenušavog vina ne bi naškodila razvoju imuniteta.

Ali i on ističe kako se treba potpuno suzdržati od konzumiranja alkohola tri dana prije i nakon svake doze cjepiva i da se ta preporuka odnosi na svako cjepivo, a ne samo na rusko.