Njemačka policija se počela u nedjelju navečer razmještati na granici s Austrijom i zaustavljati sirijske izbjeglice koji pokušavaju ući u Njemačku, javlja AFP s graničnog prijelaza Freilassing, na jugoistoku zemlje.

Nakon masovnog priljeva izbjeglica Njemačka mobilizira više stotina policajaca za kontrole svojih granica nakon odluke o privremenom ukidanju slobodnog kretanja predviđenog europskim sporazumom iz Schengena, objavila je policija.

Što je Schengen?

Schengenski prostor, jedna od najkonkretniijh tekovina Europske unije je područje slobodnog kretanja gdje su ukinute kontrole granica za putnike, osim u izvanrednim okolnostima, piše Hina.

Sada obuhvaća 26 europskih zemalja, od kojih su 22 članice EU i četiri nečlanice Island, Liechenstein, Norveška i Švicarska. Bugarska, Rumunjska, Cipar, Hrvatska, Irska i Velika Britanija ga ne sačinjavaju mada su članice EU-a.

Taj prostor postupno se širio od 1985., datuma sporazuma zaključenog između nekoliko europskih vlada u Schengenu, u Luxembourgu.

Unutar tog područja građani EU, kao i državljani trećih zemalja mogu se slobodno kretati bez kontrola na granicama. Ali na letu unutar EU koji povezuje jednu državu članicu Schengenskog prostora i drugu izvan njega, potrebne su kontrole na granicama.

Schengenski prostor funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola.

Brisanje granica

Schengenske države više ne obavljaju provjere na svojim unutarnjim granicama, ali su pooštrile nadzor vanjskih granica. Posljedica brisanja unutrašnjih granica je pojačanje vanjskih granica Schengenskog prostora. Zemlje članice koje se nalaze na granicama su odgovorne za organiziranje strogih kontrola tih granica i za izdavanje viza za kratki boravak osobama koje ulaze u prostor.

Pripadnost Schengenskom prostoru uključuje i policijsku suradnju između svih članica u borbi protiv organiziranog kriminala ili terorizma, uz razmjenu podataka, poput Schengenskog informacijskog sustava (SIS).

Iako unutrašnje granice ne bi trebale više postojati osim na papiru, članice imaju mogućnost ponovne uspostave izvanrednih i privremenih kontrola.

One moraju biti opravdane "teškom prijetnjom za sigurnost" ili " teškim propustom na vanjskim granicama", koji mogu izložiti opasnosti globalno funkcioniranje Schengenskog prostora, prema jednom dokumentu Europske komisije, prenosi Hina.

(Re)akcije

Čini se da njemačka odluka da ponovo uvede kontrole na svojim granicama, posebice s Austrijom u odgovoru na masovni priljev migranata, odgovara tom propisu, oprezno je u nedjelju reagirala Komisija.

Češka će pojačati kontrole na svojoj granici s Austrijom nakon njemačke odluke ponovnog uvođenja granične kontrole zbog priljeva izbjeglica, rekao je u nedjelju češki ministar unutrašnjih poslova.

Francuska poziva svaku od zemalja Europske unije na savjesno poštivanje pravila Schengenskog prostora, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve u nedjelju nakon razgovora s njemačkim kolegom Thomasom de Maiziereom.

"Ta pravila predviđaju registraciju izbjeglica u prvoj zemlji po ulasku preko vanjske granice Europske unije i zbog tih propusta je Njemačka odlučila privremeno uspostaviti kontrole na svojim granicama, ali ne i zatvoriti ih", piše u priopćenju.

Poljska bi mogla prihvatiti više migranata ako Europska unija osigura vanjske granice, odvoji one koji trebaju pomoć od ekonomskih migranata i dopusti da Varšava ima udjela u njihovoj sigurnosnoj provjeri, rekao je u nedjelju zamjenik ministra vanjskih poslova.

Srbija na udaru

Rafal Trzaskowski, državni tajnik za europske poslove, rekao je kako je Poljska spremna pokazati više solidarnosti dok se migrantska kriza pretvara u humanitarnu katastrofu.

"Ako se zadovolje određeni uvjeti spremni smo pokazati više solidarnosti nego do sada", rekao je on, kako navodi internetska stranica tvn24.pl.

Dok Mađarska priprema nova pravila i ograde koje bi od 15. rujna trebale spriječiti ilegalne ulaske migranata, Srbiji prijeti novi migrantski val, veći od dosadašnjih, javila je u nedjelju Radio-televizija Srbije (RTS).

Vrata na pruzi Beograd-Budimpešta bit će zatvorena već sutra u ponoć, pa izbjeglice žure iskoristiti posljednje sate nešto slabije kontrole kako bi preko te granice ušle na teritorij EU-a. Zbog toga i Srbiji prijeti novi val izbjeglica, ali mnogo veći od dosadašnjeg - čak 23.000 ljudi tijekom sljedećeg tjedna.