Četvorica Rusa osumnjičena su za planiranje cyber napada na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Nizozemskoj.

Kako pišu strani mediji, riječ je o obavještajcima ruske vojne obavještajne službe GRU. Nizozemske službe sigurnosti uhvatile su ih i protjerale iz zemlje. Neki mediji dodaju da su osumnjičeni Rusi planirali otputovati u laboratorij u švicarskom gradu Spiezu, gdje OPCW provodi analizu uzoraka kemijskog oružja.

BBC tvrdi da se OPCW u posljednje vrijeme bavio i istraživanjem trovanja Sergeja Skripalja, bivšeg dvostrukog ruskog agenta. Podsjetimo, Skripalj je u ožujku otrovan u Velikoj Britaniji. Ovi navodi samo su dio organiziranog odgovora na navodne cyber napade koje Rusi provode diljem svijeta.

Ujedinjeno Kraljevstvo optužilo je GRU da su odgovorni za četiri cyber napada koji su za mete imali tvrtke iz Rusije i Ukrajine, američke Demokrate te manju TV mrežu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Rusija je te navode odbacila i nazvala ih "dijaboličnim koktelom optužbi".

Imali su diplomatske putovnice i agente za podršku, unajmili su automobil...

Nizozemske vlasti identificirale su četvoricu osumnjičenih. BBC piše da su imali diplomatske putovnice, kao i agente za podršku. Unajmili su automobil te su viđeni u izvidnici prije napada na agenciju.

Britanski ministar obrane Gavin Williamson rekao je danas da će Velika Britanija i njezini NATO saveznici razotkrivati takve akcije u budućnosti.

"Rusija tim cyber napadima djeluje na neselektivan i nesmotren način, no mi ćemo ih razotkriti", izjavio je Williamson novinarima u Bruxellesu nakon razgovora s američkim ministrom obrane Jimom Mattisom i ostalim kolegama iz NATO-a.

"To nisu akcije velike sile. To su akcije izopćene države i mi ćemo nastaviti surađivati sa saveznicima kako bismo izolirali ovakve ruske poteze", dodao je Williamson.

Napali i Australiju

Ranije su australski premijer Scott Morrison i ministrica vanjskih poslova Marise Payne objavili zajedničko priopćenje u kojem navode kako australske obavještajne agencije smatraju da je GRU odgovoran za niz zloćudnih cyber aktivnosti u toj zemlji.

Dodali su da Australija nije značajno oštećena, ali da su cyber napadi izazvali ekonomsku štetu i doveli do prekida u radu civilne infrastrukture u drugim zemljama, prenosi agencija AP.