Moskva je imenovala glavnog inženjera okupirane ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje Jurija Černičuka za ravnatelja elektrane, objavila je ruska državna nuklearna agencija Rosenergoatom. Ta pozicija je bila upražnjena od listopada, kada su dotadašnjeg šefa elektrane, prema tvrdnjama Kijeva, otele ruske snage.

Nuklearka elektrana Zaporižja na istoku Ukrajine najveća je Europi te se nalazi pod ruskom okupacijom od ožujka. Od rujna ne proizvodi struju, ali u njoj i dalje radi ukrajinsko osoblje, koje se brine za njezinu sigurnost. Moskva je u listopadu objavila kako stavlja nuklearku pod kontrolu svojih nuklearnih institucija, što je Kijev proglasio ilegalnim potezom.

Međusobne optužbe za granatiranje nuklearke

Ukrajinska državna nuklearna agencija Energoatom u svibnju je rekla da su Rusi zabranili Černičuku da napusti grad Enerhodar, u kojem se nalazi nuklearka, te optužila Rusiju da njega i drugo osoblje drži kao taoce. Elektrana sa šest reaktora bila je meta višestrukih napada, što je izazvalo osudu Međunarodne agencije za atomsku energiju koja je zatražila da se oko nje proglasi sigurna zona. Moskva je odbila taj prijedlog.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje nuklearke, koja se nalazi na strani rijeke Dnjipro pod kontrolom ruskih snaga. Kijev je također optužio Moskvu da je postavila vojnu opremu kod nuklearke, što Rusija niječe.