Prosvjed rudara Federacije BiH počeo je u utorak ispred zgrade Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (SSSRRFBiH) Sinan Husić je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SSSRRFBiH u Zenici najavio današnji dolazak velikog broja rudara iz sedam rudnika Koncerna JPEPBiH.

Prije svega, prosvjed je organiziran zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica.

Mi ne tražimo da nas bilo tko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se događa. Želimo kazati da smo ujedinjeni, poručio je Husić i naveo da “država mora prestati s iživljavanjem nad 830 radnika RMU Zenica”.

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za lipanj, onako kako su po Sporazumu potpisanom 3. srpnja, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za mjesec svibanj.

Husić je poručio i kako je potrebno osigurati uvjere za umirovljenje onih rudara koji su stekli uvjete za to tijekom 2023. godine.

Vlada FBiH uputila je prošlog tjedna nalog Elektroprivredi BH da se zaostale plaće hitno isplate i da se pristupi realizaciji Sporazuma. U EPBiH su ukazali da bi to značilo kršenje Zakona o gospodarskim društvima i Zakona o javnim poduzećima FBiH.

Sindikat je izrazio nadu da će Vlada FBiH i buduće rukovodstvo Elektroprivrede na ozbiljan i odgovoran način krenuti u reorganizaciju i restrukturiranje rudnika.

(Fena)