Rudari jame Omazići blokirali su Željezničku prugu u Banovićima.

Inače, oko stotinu rudara ovog rudnika jutros je stupilo u štrajk zbog smanjenja plaća i loših uvjeta rada. Rudari mirno prosvjeduju ispred direkcije Rudnika mrkog uglja Banovići, traže hitno rješavanje nagomilanih problema kao i povećanje toplog obroka koji je manji u odnosu na druge rudnike u Federaciji.

Prvoj smjeni, koja je odbila sići u jamu, na prosvjedima se pridružila i druga smjena.
Nezadovoljni rudari su se uspjeli oduprijeti pritiscima i pokušajima zastrašivanja, kažu da se kriminal u Banovićkom rudniku mora zaustaviti, piše federalna.ba

''Mi duramo njih ili trpimo 20 godina. Plaće su prošli mjesec bile katastrofa, evo i ove su još manje i dokle više'', rekao je Nedžad Bajrić, rudar jame Omazići RMU Banovići.

Zbog smanjenja plaća za oko 100 maraka i odbijanja da se poveća topli obrok kao što je to u ostalim rudnicima u Federaciji te katastrofalnih uvjetima rada, rudari jame 'Omazići' su odbili sići u jamu i nastaviti proizvodnju.

Pridružili su im se i komorati iz druge smjene. Traže da Uprava rudnika hitno riješi njihovu agoniju i poveća plaću jamskim radnicima koji primaju minimalne plaće.

''Mi smo njima dali dva uvjeta, hoćemo da nam se plaće vrate, da se ovo poništi, ovo što su oni obračunali, da nam u banke vrate, i topli obrok, da imamo 15 maraka kao i svi. Inženjeri imaju 2.700, a ovi momci što idu u jamu imaju 650 maraka, ima možda kreditić, od čega će živjeti'', kaže Nedžad Bajrić, rudar jame 'Omazići' RMU Banovići.

Uprava rudnika još nije ponudila konkretno rješenje. Rudarima se nije obratio direktor rudnika Munever Čergić kojeg optužuju za neracionalno smanjenje plata i katastrofalne uvjete rada.
Također, rudarima se nije obratio ni predsjednik Sindikata Mirsad Kukić koji godinama kontrolira Banovićki rudnik.

Spekulira se da bi zbog nagomilanih problema Čergić mogao biti smijenjen te da bi na njegovu poziciju mogao doći neko od najbližih Kukićevih suradnika.