''Razgovarao sam s Fahrudinom Radončićem. Treba nam unutarbošnjačko jedinstvo i stabilna koalicija na svim razinama vlasti kako bismo nastavili započete reforme i krupnim koracima nastavili koračati prema članstvu u Europskoj uniji'', izjavio je danas lider SDA Bakir Izetbegović za portal Faktor te tako i službeno potvrdio sastanak s liderom SBB-a.

''Zbog unutarbošnjačkog jedinstva i interesa države, spreman sam sve ranije sukobe ostaviti po strani'', kazao je Izetbegović i dodao kako su razgovarali o državnoj i federalnoj razini vlasti te da je Radončić izrazio spremnost da njegova stranka podrži reformski put BiH, bez ikakvih uvjetovanja.

Prvi korak

''Ovaj razgovor bio je samo prvi korak. Uskoro će uslijediti novi razgovori, na razini stranaka. Najvjerojatnije ćemo u drugoj polovini listopada imati jasnu situaciju i formirane stabilne većine na državnoj i federalnoj razini'', rekao je Izetbegović.

Sastanak je navodno trajao dva sata, a Radončić je izrazio spremnost da podrži reforme. Avaz prenosi kako to ne mora nužno podrazumijevati sudjelovanje SBB-a u vlasti, ali da je mnogo izglednija opcija je ulazak SBB u vlast, na svim razinama.

Izetbegović je dodao kako bi se Demokratska fronta i Željko Komšić trebali konačno izjasniti o tome žele li sudjelovati u vlasti ili žele biti opozicija.

''Komšić mi je rekao da će njegova stranka vrlo brzo donijeti tu odluku'', rekao je Izetbegović i naglasio kako je neupitno sudjelovanje Saveza za promjene u koaliciji na državnoj razini.

Koalicija uz bajramski ručak

Istodobno, Dnevni avaz je objavio tekst o povijesnom ručku Radončića i Izetbegovića napisavši kako je riječ o ''najvažnijem političkom događaju za bošnjački narod u posljednjih pet godina, koji bitno može utjecati na njegovu budućnost i stabilnost Bosne i Hercegovine''.

Naime, sastanak je održan u Bosanskoj sobi u sarajevskom restoranu Kod Kibeta, objavio je portal Slobodne Bosne napisavši kako se dogovor dvaju dužnosnika odvijao, simbolično, uz bajramski ručak.

Avaz piše kako je ''lider opozicije i SBB-a Fahrudin Radončić pokazao da razumije da njegova stranka drži ključeve političke stabilnosti u FBiH''.

''Tijekom susreta s Izetbegovićem iskazao je spremnost da odgovori na SDA-ovu otvorenost za suradnju te, podrškom aktualnoj vlasti, pomogne raspletu krize u našoj zemlji - bez obzira na to hoće li SBB biti dio vladajuće koalicije'', napisao je Avaz tvrdeći kako je riječ o vrlo važnoj gesti dvojice lidera.

Povijesni trenutak

''Razumijevajući historijski kontekst u BiH, a dok se vrše geostrateška preslagivanja u svijetu, Europska unija je u ozbiljnoj institucionalnoj krizi, a rijeke izbjeglica navaljuju na njezine granice, što izaziva snažne političke i međudržavne potrese, Izetbegović i Radončić otvorili su unutarbošnjački dijalog. Bajramski susret je, iz ugla odgovornosti prema budućnosti bošnjačkog naroda, vrlo važna gesta dvojice stranačkih čelnika, prije svega jer su na proteklim izborima zajedno osvojili ukupno 448.689 glasova, odnosno skoro 60 posto bošnjačkih glasova, te imaju legitimitet da rješavaju i najvažnija pitanja'', piše Avaz o susretu.

Inače, novine navode da, ukoliko se SDA i SBB dogovore, na državnoj i federalnoj razini će biti formirane vrlo stabilne vladajuće većine. U Zastupničkom domu Parlamenta BiH SDA ima deset zastupnika, SBB četiri, HDZ pet i SDS šest, što je koalicija sa 25 od ukupno 42 ruke. Slično je i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Tu SDA ima 29, SBB 16, a HDZBiH 12, što bi i bez eventualnog učešća manjih stranaka činilo stabilnu koaliciju s 57 od 98 zastupnika. (bljesak.info)