U Vladi RS-a i resornom ministarstvu navode kako policija neće progoniti građane i novinare za javno iznesene stavove na društvenim mrežama.

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajuće većine danas su usvojili sporni Zakon o javnom redu i miru, koji kao "javno mjesto'' tretira i društvene mreže.

Za ovaj zakonski akt glasovalo je 46 zastupnika, a opozicija, koja je proteklih dana uputila oštre kritike na tekst zakona, nije nazočila ni raspravi ni glasovanju o ovom zakonu.

U Vladi RS-a i resornom ministarstvu navode kako policija neće progoniti građane i novinare za javno iznesene stavove na društvenim mrežama.

Stoga je, kako je rekao ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač, usvojen amandman vladajuće većine po kojem sankcioniranju ne bi bile podvrgnute objave ukoliko se odnose na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, te da se kao sankcija briše kazna zatvora.

Opozicija je stava kako je predloženi zakon loš i nedemokratski te da se ne može "popraviti“ ni amandmanima.

Upozorili su ranije da će tražiti ocjenu ustavnosti ovog zakona ukoliko se usvoji u predloženom tekstu.

Istodobno, Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj objavio je kako bi ovaj zakon mogao utjecati na smanjenje i ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, koja su građanima zajamčena Ustavom BiH, članom 19. Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima, članom 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, te Međunarodnom poveljom o građanskim i političkim pravima.

''Nejasni i neprecizni zakoni, otvaraju mogućnosti za različita tumačenja i zloupotrebe u praksi, i kao takvi su društveno štetni i stvaraju osjećaj pravne nesigurnosti'', navodi u priopćenju Helsinški odbor za ljudska prava u RS.

Donošenje ovakvog zakona je, ističe se, štetno za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, te će je dugoročno učiniti "zatvorenom i izoliranom zemljom u kojoj se ne poštuju preporuke Vijeća Europe o potrebi ohrabrivanja slobode izražavanje, bez bilo kakvih oblika cenzure ili pritisaka od vlasti".

''Sloboda mišljenja i govora, otvoreno iznošenje kritičkih stavova i otvoreni društveni dijalog o različitim temama su neophodan preduvjet demokratskog razvoja, izuzetno potrebnog u BiH'', poručuju iz Helsinškog odbora u RS.

Bljesak.info