Napadač Real Madrida Portugalac Cristiano Ronaldo dobitnik je Zlatne lopte, nagrade Fife za najboljeg nogometaša svijeta u 2014. godini, a nagrada mu je uručena na gala-večeri u Zürichu.

Pobjednika su odlučili glasovi kapetana i izbornika reprezentacija, te sportskih novinara diljem svijeta. Ronaldu, koji je dobio 37,66 posto glasova, je to treći puta da je postao laureat, prvu nagradu je osvojio prije šest godina, a drugu lani.

Želim zahvaliti svima koji su glasali za mene, bila je ovo nevjerojatna godina. Želim nastaviti na isti način, ali i postati bolji igrač, želim napredovati svakog dana, rekao je Ronaldo.

Osim Ronalda, u užem izboru bili su Argentinac Leo Messi i njemački vratar Manuel Neuer. Messi je Zlatnu loptu osvojio četiri puta zaredom, a prvi put 2009. godine. Neuer je bio blizu da postane tek drugi vratar nakon Lava Jašina i davne 1963. godine koji se okitio ovom prestižnom nagradom.

Portugalac je u 2014. godini postigao čak 51 gol u 47 utakmica za Real, koji je došao do jubilarnog, desetog naslova europskog prvaka, a osvojio je i španjolski Kup Kralja. Ronaldo je u Ligi prvaka postigao rekordnih 17 pogodaka, što dotad nije uspjelo nikome, a ove sezone u Primeri ima fantastičan učinak od 26 pogodaka u samo 17 utakmica, te bi mogao oboriti Messijev rekord od 50 zgoditaka postignut u sezoni 2011.-2012. Ronaldova jedina prošlogodišnja mrlja je slab nastup Portugala na SP-u, gdje su ispali već u skupini.

Objavljena je i najbolja jedanaestorka svijeta, koju su izabrali sami nogometaši. U njoj su: Neuer, Lahm, David Luiz, Thiago Silva, Ramos, Di Maria, Kroos, Iniesta, Ronaldo, Messi i Robben.

Izabrana je i druga najbolja jedanaestorka svijeta, a u njoj je hrvatski veznjak Luka Modrić, koji je, dakle, među 22 najbolja nogometaša na planetu. U rezervnoj ekipi su: Courtois, Marcelo, Alaba, Hummels, Dani Alves, Luka Modrić, Yaya Toure, Xabi Alonso, Neymar, Ibrahimović i Suarez.

Najbolji trener godine u muškom nogometu je njemački izbornik Joachim Löw, koji je pobijedio u oštroj konkurenciji s trenerom Real Madrida Carlom Ancelottijem i trenerom Atletico Madrida Diegom Simeoneom.

Ovo je šlag na torti, a torta je sjajan naslov svjetskih prvaka. Znam da ova nagrada nije samo za mene, preuzimam je u ime svih onih koji su pomagali. Imali smo sjajne preduvjete za vrhunski rezultat, koji je plod godina teškog rada. Želim se zahvaliti i brojnim njemačkim trenerima koji sjajno rade s mladim igračima, rekao je Löw.

Najbolji trener ženskih ekipa je Ralf Kellermann.

Autor najljepšeg pogotka u prošloj godini i osvajač nagrade Ferenc Puskas je Kolumbijac James Rodriguez za pogodak Urugvaju u osmini finala Svjetskog prvenstva. U užem izboru za ovu nagradu bili su još pogodak Nizozemca Robina Van Persiea Španjolcima na istom prvenstvu i zgoditak irske nogometašice Stephanie Roche.

Najbolja nogometašica u 2014. je igračica Wolfsburga