Puste novoizgrađene kuće, pokućstvo i otpad razbacani svuda okolo, dio inventara odnesen, a u svom tom neskladu – nema ''žive duše''. Tako bi se ukratko moglo opisati trenutno stanje u naselju Stanojevići, gdje su prije nešto više od dvije i pol godine sagrađene kuće u koje su uselili pripadnici romske populacije sa područja općine Čapljina, piše Bljesak.info

Milijunski projekt financiran od strane Europske unije, UNHCR-a i lokalne zajednice nije zaživio u svojoj ideji. Romske obitelji život u kartonskim barakama na gradskoj deponiji zamijenili su tako novim kućama, no početni entuzijazam brzo je splasnuo. Kuće su prazne, a stanovnici su odselili. Više od dva milijuna eura u cjelokupnom projektu i dodatna pomoć EU-a, UNHCR-a i Općine Čapljina, očito, nisu bile dovoljne za njihovu potpunu integraciju u društvo.

Lokalno stanovništvo ogorčeno i razočarano

Stanovnici ovoga sela, udaljenog 30-ak kilometara od središta Čapljine, koji prvenstveno žive od poljoprivrede i stočarstva, ne mogu se načuditi postupku Roma, za koje kažu kako si imali odlične uvjete za život, čak i bolje od lokalnog stanovništva koje tu živi desetljećima.

"Mi, povratnici, dobili smo samo dva motokultivatora, a oni su dobili sedam ili osam i sve odmah prodali jer ne žele raditi. Svaka 'freza' košta više od tisuću maraka, a poklonjeno im je i novo vozilo za prijevoz djece, nove kuće, namještaj, a sada je sve pusto. To je sramota", kaže u prolazu jedna od mještanki Stanojevića.

Dževad Pezo, jedan od mjesnih povjerenika Mjesne zajednice Stanojevići, kaže kako u naselju nema nikoga.

''Svi su odselili. Jedna od obitelji dobila je jamstvo za turističko boravište od rođaka koji živi u Njemačkoj, pa su zajedno sa djecom otišli. Ovdje su imali dobre uvjete – dobili su nove kuće, motokultivatore, auto za prijevoz djece u školu, ali to je sve trajalo par dana i oni su otišli za svojim poslom'', ističe Pezo.

Od sreće i zadovoljstva do potpunog razočaranja

 Kada su tek uselili u kuće, stanovnici su bili presretni. Isticali su da je ovo ostvarenje njihovih snova, te da su sada napokon našli ''miran život''.

 "Ovo nam puno znači, radi djece najviše. Kad smo bili u ruševini nismo imali vode, ni gdje se okupati - soba jedna, a nas šestero u jednoj sobi. A sad su djeca mnogo sretna", bio je tada komentar Suzane Adžović.

 "Živjeli smo u ruševinama mnogo godina, dok sad ovu kuću nismo dobili. Sad sam sretna, puno mi znači ova kuća", poručila je Ajlana Adžović.
Romska populacija sa područja općine Čapljina - Romi napuštaju Hercegovinu odlaze u Njemačku u potrazi za boljim životom

 Svoje oduševljenje nije tada krio ni Dervo Sejdić iz organizacije Kali Sara.

 "Zaista sam sretan čovjek, sretan pogotovo ako se sjetim uvjeta i djece koju sam prvi put 2007. vidio. Ljudi su se za hranu borili zajedno sa galebovima, a sada ovdje, u ovim kućama, počinju živjeti ljudskim životom", rekao je prilikom dodjele kuća za Bljesak.info Dervo Sejdić.

 Međutim, nakon samo pola godine, stanovnici su se počeli žaliti na ''nedostatak uvjeta za život''.

 ''Nemamo ovdje nikakvih uvjeta za život, nemamo mogućnosti, a obećani su nam bili voda, vrtovi, ogradica…, od toga ništa nemamo. Svi su obećavali da će nam izići u susret za struju, vodu, za još štošta, ali od toga ništa'', žalila nam se Rabija Adžović.

 Unatoč tomu što su dobili kuće i dodatnu pomoć, Rabija ističe kako ovo nisu uvjeti za život i okrivljuje druge za nebrigu prema Romima.

''Bila sam dugo vremena bolesna, nisam se mogla liječiti ovdje jer je skupo. Pregled je koštao 50 KM, snimanje 50, a jednu injekciju plaćala sam 20 maraka. Otišla sam u Njemačku operirati rak, vratila sam se kući i nigdje ništa nisam našla po kućama ni u kućama. Hidrofor su mi ukrali i sve živo iz kuća, na golu kuću sam došla, baš kao što sam je dobila. Samo što je prljavština bila, jad i bijeda. Ni pokrivač nisam zatekla kako bih se pokrila, ni haljinu kako bih se presvukla'', rekla je tada Rabija.

 Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić rekao je kako je ovaj projekt važan za cijelu lokalnu zajednicu.

 "Projekt je neobično važan prije svega za njih, a onda naravno i za lokalnu zajednicu, jer dobrim dijelom smo sudjelovali u ovoj priču i nećemo stati na ovome. Nastavit ćemo sa projektom socio-ekonomske inkluzije romskih obitelji na području Čapljina", rekao je Vidić.

 Uzalud utrošeni milijuni eura

 Izgradnja stambenih objekata za nezbrinutu romsku populaciju dio je projekta ''Akcija Roma'' za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populacije Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa, financirala je Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od 2,5 milijuna eura, a koji financiraju lokalne vlasti u iznosu od 545.037 eura. U okviru ovog projekta su ukupno izgrađene/obnovljene 152 stambene jedinice za romske obitelji. Projekt su provodili Hilfswerk Austria International u suradnji sa ASB i ''Kali Sara - Crna Sara'' udruženjem.

Općina Čapljina jedna je od 14 bh. općina sudionica u projektu koja je snažno podržala socijalnu inkluziju Roma. Općina je aktivno sudjelovala u implementaciji projekta i osigurala zemljište za izgradnju, sve potrebne dozvole i priključke na elektro mrežu u naselju Stanojevići.

Na kraju ostaje pitanje jesu li milijuni uzalud utrošeni u pogrešne svrhe, s obzirom da su materijalna dobra koja su izgrađena projektom devastirana i rasprodana, a Romi, koji su trebali biti integrirani u društvo, odselili u strane zemlje, ili se vratili na deponije otpada, gdje su živjeli prije projekta.

Bljesak.info