"Rokovi istječu i naša je želja da novu vlast imamo do kraja godine", kazao je čelnik HDZ BiH Dragan Čović nakon sastanak sa strankama Trojke u Mostaru.

U prvom dijelu programa raspravljali su čelnici Trojke i HDZ-a BiH o NATO-u te pravnoj državi i ekonomsko-socijalnom aspektu.

Domaćin sastanka Dragan Čović rekao je kako sva tri programa trebaju imati pregovaračke grupe, pa da se tek onda može govoriti o koalicijama.

"Program koji donesemo treba biti osnovna poluga za rad te ostaviti politiku po strani", naglasio je Čović.

Čelnik HDZ-a BiH istaknuo je kako su razgovori bili konkretni, te zamolio da se gradi odnos povjerenja.

Nermin Nikšić, čelnik SDP-a, rekao je kako su razgovori protekli onako kako su očekivali.

"Imali smo otvoreni razgovor. Zadovoljstvo je da se razgovaralo o mogućnosti formiranja vlasti, a to je ima li dovoljan broj zastupnika i mandata ako se dogovorimo i dalje da prvo u fokus stavimo program u svim ovim oblastima", kazao je Nikšić te nastavio:

''Stalo nam je da promijenimo sustav i stanje u zemlji i ponudimo nešto novo Bosni i Hercegovini''.

Dodao je kako vlast treba formirati po programima te naglasio kako smatra da je napravljen "značajan iskorak".

Kako je pojasnio Nikšić kapacitet koji stranke Osmorke unose u pripremu formiranja vlasti je 13 državnih zastupnika i 39 u Federaciji BiH. Nikšić je naglasio i kako će imati većinu u Klubu Srpskog naroda i Ostalih dok se "utakmica se vodi za većinu u Klubu Bošnjaka.

"Izborni zakon nije interes samo HDZ-a, to je interes Bosne i Hercegovine", naglasio je Nikšić te nastavio:

"Danas nije nitko postavio nikakav uvjet o bilo čemu. Razgovarat ćemo i sa SNSD-om, ali s opozicijom. Razgovarali smo i sa SDA, ali smo se jasno postavili".

Bljesak.info