Konačan rok za imenovanje Vijeća ministara BiH u novom sazivu je 15. ožujak, a Zakon o Vijeću ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja roka, rekao je generalni tajnik Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša.

On je naveo da, prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajući ima rok od 35 dana, od trenutka potvrde imenovanja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da imenuje ministre i zamjenike ministara i da od tog doma zatraži potvrdu njihovog imenovanja.

"To praktično znači da je konačan rok za imenovanje Vijeća ministara BiH u novom sazivu 15. ožujak, a ne 11. ožujak, kako su tvrdili neki mediji. Sada je teško očekivati da će se to i dogoditi u ovom roku jer je ostalo vrlo malo vremena, mada nije isključeno da i taj posao bude doveden do kraja", rekao je Kutleša. On je istaknuo da će, ako se imenovanje ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH ne dogodi do 15. ožujka, onda to biti urađeno naknadno, prenosi Srna.

"Zakon o Vijeću ministara BiH ne predviđa nikakve sankcije ukoliko dođe do probijanja spomenutog roka. Naravno da nije dobro da se krše rokovi, ali evo, i drugi rokovi su u BiH bili prekršeni, pa je tako i potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića obavljeno sa malim zakašnjenjem", rekao je Kutleša.

On je dodao da se slični rokovi probijaju i na drugim, nižim razinama vlasti u BiH, entitetima i županijama. Kutleša nije mogao odgovoriti na pitanje koje su političke stranke Zvizdiću uputile svoje kandidate za ministre i zamjenike ministara, navodeći da to pitanje treba postaviti novom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH koji obavlja konzultacije za političkim strankama u vezi sa sastavljanjem Vijeća ministara BiH. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 11. veljače.

Bljesak.info