Iran nikada neće održati bilateralne razgovore sa SAD-om, ali ako Washington ukine sve sankcije nametnute Teheranu, može se priključiti multilateralnim razgovorima između Irana i drugih potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015., rekao je u utorak predsjednik Hasan Rohani.

"Nikada nije donesena odluka o razgovorima sa SAD-om iako je bilo puno ponuda, ali je naš odgovor uvijek bio negativan", rekao je Rohani na parlamentarnoj sjednici koja se prenosila uživo na državnom radiju.

"Ako Amerika ukine sve sankcije, onda kao i ranije može sudjelovati u multilateralnim razgovorima između Irana i drugih potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015", dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump je unatoč "maksimalnom pritisku" na Iran pozvao na susret s iranskim liderima i održavanje bilateralnih razgovora bez ikakvih preduvjeta kako bi se okončala konfrontacija dviju zemalja.

Prošli mjesec je Rohani rekao da neće razgovarati s dugogodišnjim neprijateljem sve dok SAD ne ukine sve sankcije Iranu nametnute nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma prošle godine.