Uopće nije vrijedno odgovarati na Trumpove "jeftine opaske", rekao je u srijedu iranski predsjednik Hasan Rohani nakon nedavnih prijetnji koje su razmijenili Washington i Teheran.

Iran će radije odgovoriti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu legalnim i političkim akcijama nego riječima, izjavio je u predsjednik Rohani na sastanku kabineta.

"Iranska nacionalna postojanost, jedinstvo, integritet i odmak od američkih prijetnji kao i odupiranje neprijateljskim urotama su najmoćniji odgovori jeftinim američkim opaskama", izjavio je Rohani.

Iran je već napisao žalbu protiv Sjedinjenih Država Međunarodnom sudu pravde navodeći njihovo povlačenje iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i sankcije kojima prijete Teheranu, rekao je Rohani.

Rohani se nije izrijekom osvrnuo na Trumpove zadnje komentare od utorka o tome da je spreman razmotriti potpisivanje novog nuklearnog sporazuma s Iranom.

"Sukob s Iranom bio bi majka svih ratova"

Iranski predsjednik nije spomenuo ni svoje nedavne prijetnje o blokadi izvoza nafte u Perzijskom zaljevu, koje su bile odgovor na američke sankcije.

Iranski promatrači misle da ova suzdržana Rohanijeva reakcija otvara put prema mogućim pregovorima sa Sjedinjenim Državama s obzirom na to da je iransko gospodarstvo u problemima.

Rohani je tijekom proteklog vikenda upozorio da bi sukob s Iranom bio "majka svih ratova".

Trump mu je odmah putem Twittera uzvratio da "više nikada ne prijeti Sjedinjenim Državama ili će snositi posljedice kakve su rijetki kroz povijest ranije snosili".