Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić, koji je jedini glasao protiv raspisivanja i održavanja Općih izbora 2. listopada, to je učinio, kako je rekao, jer ne postoje uvjeti za izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH, a prije raspisivanja izbora morale su biti usvojene i izmjene Izbornog zakona u parlamentu BiH.

"Glavni razlog je nepostojanje zakonskih normi koje određuju kako će se izvršiti raspodjela izaslanika iz županijskih skupština u Dom naroda Federacije BiH", rekao je Rogić za "Večernji list".

On je dodao da je presudom Ustavni suda BiH u predmetu "Ljubić" naložio da ukinute odredbe nadomjesti zakonodavac, a to je jedino Parlamentarna skupština.

Rogić je upozorio da "SIP ne može provesti odluku Ustavnog suda" i da to može samo parlament BiH, te da ne postoje odredbe Izbornog zakona po kojima će se provesti neki dijelovi izbora.

"Izborni proces mora biti biti cjelovit. Norme po kojima će se izbori provoditi moraju biti unaprijed određene", ukazao je Rogić i pojasnio da zbog toga u BiH postoji dugogodišnja izborna i parlamentarna kriza.

Rogić je istaknuo kako SIP ima previše ovlasti i da mu dodatne ne treba propisivati.

On je poručio da se Izborni zakon mora promijeniti i ogradio se od izjava predsjednika SIP-a Suada Arnautovića koji je govorio o "segregaciji na osnovu enteta i etniciteta", rekavši kako članovi SIP-a moraju biti profesionalni i neovisni prema svim političkim subjektima ili narodima.