Godinu i po nakon požara na Odjelu neurologije i psihijatrije Bolnice u Travniku, roditelji pacijenta Gabrijela Trbare, koji je 19. travnja 2017. u 3.30 sati nastradao vezan za bolnički krevet, još vode pravnu bitku kojom traže zadovoljštinu zbog, kako smatraju, teškog propusta osoblja Bolnice.

Gabrijel Trbara podlegao je ozljedama devet dana poslije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, piše Dnevni avaz.

Dali izjave

Kako je kazao Ilija Trbara, otac pokojnog Gabrijela, na ročištu održanom u utorak u Općinskom sudu u Travniku svjedočili su on i njegova supruga Kata.

''Tužba ide svojim tijekom, mi smo dali iskaze. Žena nije mogla izdržati pa je izašla. Strašno je to što se dogodilo i netko treba odgovarati'', rekao je Trbara.

S advokaticom koja vodi slučaj, kaže, još nije stigao razgovarati.

''Otići ću u ponedjeljak da vidim što dalje. Mi smo odlučni ići do kraja'', kazao je Trbara.

Uskoro će, kaže, godinu i po od smrti njegovog sina, a gubitak obitelji nitko ne može nadoknaditi.

Izuzeti dokazi

Podsjetimo, policija je nakon požara, prema nalogu Tužiteljstva, izuzela određenu dokumentaciju, kao i materijalne dokaze koje su poslali na vještačenje.

Ovaj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju postupanja medicinskog osoblja prema pacijentima u bolnicama širom zemlje, zbog čega je podigao i mnogo medijske prašine u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Obavijestili policiju

Iz Bolnice Travnik policiji su 19. travnja prošle godine u 3.30 sati prijavili da je došlo do samozapaljenja pacijenta.

Nakon obrade u Bolnici u Travniku, Trbara je s teškim opekotinama ruku i trbuha poslan u Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KCUS-a, gdje je do 27. travnja bio priključen na aparate za umjetno disanje.

Liječnici su mu, kako su tada kazali roditelji, amputirali dio desne šake. Iz Bolnice u Travniku kazali su da je u požaru ozlijeđen i jedan njihov zaposlenik.