Skupina Izraelaca i Amerikanaca je podnijela tužbu protiv Facebooka, tražeći jednu milijardu dolara zbog navodnog pomaganja palestinskim militantima u ubojstvima njihovih najmilijih.

Rodbina ubijenih u Tel Avivu, Jeruzalemu i Zapadnoj obali, od kojih je četvero imalo dvojno izraelsko-američko državljanstvo, a jedan je bio Amerikanac u posjetu Izraelu, optužuje Facebook da je pomagao militantima Hamasa u izvršavanju njihove operacije.

U tužbi koja je podnesena u New Yorku stoji kako je Facebook "svjesno pružao materijalnu potporu i sredstva Hamasu", pomažući toj terorističkoj skupini da međusobno komunicira, prikuplja članove, planira i izvodi napade, te zastrašuje neprijatelje.

Društvena mreža nije izravno odgovorila na ovu tužbu, no objavila je kako stoji iza svojih regulacija za sprječavanje uvredljivog sadržaja, a predstavnik tvrtke u Izraelu rekao je kako želi da se ljudi "osjećaju sigurnim" kad koriste Facebook.

Ova privatna tužba dolazi nakon što je izraelski ministar sigurnosti osudio Facebook jer je smatrao kako odbija pomoći u sprječavanju potencijalnih palestinskih napada.

Glasnogovornik Hamasa u Gazi Sami Abu Zuhri tužbu je proglasio izraelskim pokušajem da se ucjenjuje Facebook, te je optužio Izrael da tu društvenu mrežu pokušava pretvoriti u špijunski alat protiv Palestinaca. Dodao je kako su neki izraelski političari i vojnici "izrazili ponos zbog ubijanja Palestinaca" na Facebooku.