Na ovoj 'robotskoj Olimpijadi' sudjeluje rekordan broj ekipa do sada (26 ekipa iz različitih svjetskih zemlja), a natječu se u igrama poput nogometa (koji je i među robotima najpopularniji sport), košarke, hodanja/trčanja i dizanja utega, odnosno dizanja DVD-a. Na stranicama BBC-a kažu da i robotski svijet ima svog Usaina Bolta (čak je i nazvan Usain Volt) koji obara rekorde te da on dolazi iz Singapura – ovaj robot ne trči na sto metara, već se natječe u disciplini hodanja tri metra naprijed i nazad. Do sada je rekord u ovoj disciplini iznosio 42 sekunde, no singapurski Bolt ovu je dionicu prešao za samo 31 sekundu i sada u finalu očekuje ekipu s fakulteta iz Plymoutha.

Dok se na klasičnoj Olimpijadi trži maraton od 42 km, ovo je natjecanje prilagođeno robotima koji moraju 'pretrčati' dionicu od 42 metra, pri čemu je iznimno bitna podloga na kojoj će se roboti kretati (stol, parket, tepih).

Jedno od zanimljivijih natjecanja jest dizanje utega, odnosno dizanje DVD-a. Jedan od organizatora ovog natjecanja, dr. Guido Herrmann rekao je novinarima BBC-a da trenutni svjetski rekord u dizanju DVD-a iznosi 89 DVD-a, 'što je odličan rezultat za tako male robote', a neki su modeli na treningu već podigli sto DVD-a tako da bi i u ovoj disciplini mogao biti oboren novi svjetski rekord.

Ovo se natjecanje održava još od 1996. godine, a Herrman kaže da se svi natjecatelji moraju pridržavati najvažnijeg pravila – svi roboti moraju biti autonomni. Dakle, kada počne natjecanje ljudi, odnosno 'treneri' robota više ih ne smiju dirati.