Startup Small Robot Company iz Bristola napravio je seriju robota za rad na farmama. Ako se pokrene njihova masovna proizvodnja, ubrzo bi mogli zamijeniti traktore, smanjiti troškove u poljoprivredi te ukinuti prskanje zaštitnim sredstvima, javlja Wired.

Britanska tvrtka već je prikupila 50 tisuća funti za izgradnju prototipa, a trenutno se trudi pronaći veće investitore kako bi u idućih par godina pokrenula masovniju proizvodnju.
 

Poljoprivreda prva prihvatila neke inovacije

Dok mnogi još uvijek razmišljaju o poljoprivredi kao nečem zastarjelom, upravo je ta grana među prvima prihvatila tehnološke inovacije, poput korištenja dronova i samovozećih vozila. Idući korak mogao bi biti korištenje malih robota farmera koji unaprjeđuju prinose s jedne strane, a s druge smanjuju negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš.

Naime, troškovi proizvodnje u poljoprivredi sve više rastu, kao i onečišćenje okoliša i podzemnih voda zbog masovnog korištenja zaštitnih sredstava.

"Putovali smo diljem Velike Britanije i tijekom pola godine razgovarali s poljoprivrednicima o njihovim potrebama. Pitali smo ih što misle o upotrebi tehnologije, koje bi im probleme ona mogla riješiti i imaju li neke ideje u vezi s tim", naveo je jedan od osnivača startupa Ben Scott-Robinson.

Skupoća traktora

Smanjenje troškova poljoprivredne proizvodnje vrlo je važno jer u posljednje vrijeme mnogi poljoprivrednici propadaju - troškovi proizvodnje sve više rastu, a cijena proizvoda pada.
 
Pogotovo je u poljoprivredi problematično ulaganje u traktore koji su izrazito skupi, a tradicionalno se smatraju ključnim dijelom opreme za većinu farmera.

Traktori dodatno škode zemlji i okolišu, uz već spomenute kemikalije i gnojiva.

Osnivači startupa saznali su da mnogi farmeri žele promijeniti svoje metode uzgoja, ali za to nemaju dovoljno novca ili tehnološkog znanja.

Sadnja, uništavanje korova, nadgledanje...

S doktorandima na Sveučilištu u Bristolu prvo su stvorili robo-konja po imenu Jack, visokog tri metra i teškog 250 kilograma. To je osnovni model koji se može modificirati i nadograditi za različite potrebe u poljoprivredi.

Taj model može se nadograditi u druga dva modela Small Robot Companyja, nazvana Dick i Harry.

Harry je programiran i opremljen za sadnju, odnosno polaganje sjemenja u zemlju na optimalnoj dubini i uz optimalnu širinu među sjemenkama.

Ako se, pak, osnovni model Jack nadogradi opremom za uništavanje korova, nastaje robot Dick. Kako bi uništio korov, on koristi elektricitet i lasere umjesto herbicida i prskanja. Trenutno tvrtka čeka potvrdu o patentu za proizvodnju takve vrste robota poljoprivrednika.

Zanimljiv je i poslovni plan tvrtke. Osnivači su izjavili kako im osnovna namjera nije prodavati robote, već ih iznajmljivati korisnicima kroz pretplatu.

Višestruke koristi i za farmere, ali i prirodu

Traktori koji se koriste u masovnijoj poljoprivrednoj proizvodnji teže i do 31 tone pa je jasno da robot Jack koji ima 250 kilograma puno manje oštećuje tlo.

U Small Robot Companyju su razvili i Wilmu, sustav umjetne inteligencije koji može razlikovati usjev od korova i koji daje upute robotima farmerima. Rachel je, pak, pokretni robot nadglednik, koji je opremljen kamerama i može prikazati digitalizirani prikaz cijelog polja, sve do najsitnije biljke u njemu.

U startupu tvrde da spomenuti roboti mogu smanjiti upotrebu kemikalija za čak 95 posto, povećati prihode do 40 posto i smanjiti troškove proizvodnje do 60 posto.

"Surađivali smo s Harperom Adamsom na Sveučilištu North West of England i dobili izračun ušteda, primjerice, u korištenju gnojiva i kemikalija. Korištenje robota ne podrazumijeva upotrebu velike količine kemikalija i mrvljenje tla (kao što rade teški traktori), a ono se potom može lakše isprati i zemlja ostaje u boljem stanju za buduće poljoprivrednike", naveo je Scott-Robinson.

Ako uspije, novi pristup će stvoriti alternativu dosadašnjim poljoprivrednim metodama. Prema državnom istraživanju emisije ugljika, na poljoprivredu trenutno otpada 10 posto. To bi se moglo promijeniti nakon 2021. godine, kada Small Robot Company planira svoje inovacije ponuditi na širem tržištu.