Prema Globalnom indeksu rizika od terorističkih napada, BiH se nalazi na 78. mjestu, Srbija na 126, a Hrvatska na 130. mjestu.

Prema podacima Globalnog indeksa, koje izdaje australijski Institut za ekonomiju i mir, na prvom mjestu nalazi se Iran, Afganistan na drugom, a Nigerija na trećem mjestu, prenosi portal "Klix.ba".

Mapa pokazuje da su zemlje s najvećim brojem terorističkih napada smještene na afričkom kontinentu i na Bliskom Istoku. Podaci Globalnog indeksa terorizma, pokazuju da se smrtnost izazvana terorizmom 2017. godine smanjila za 22 posto u odnosu na 2014, ali se u razvijenim zemljama povećao broj napada za 67 posto.

Kada je riječ o terorizmu, stanje svake zemlje određeno je na osnovu četiri faktora - ukupnog broja terorističkih napada tijekom godine, ukupnog broja smrtnih slučajeva koje je izazvao terorizam tijekom godine, ukupnog broja ozlijeđenih uslijed terorizma i procjena ukupne štete nakon terorističkih napada, prenosi Srna.

U 79 zemalja smanjen je utjecaj terorizma, ali je situacija na cjelokupnom nivou ozbiljna, jer su događanja u zemljama poput Iraka, Južnog Sudana, Turske i Etiopije učinila da indeks poraste.