Kompanija Rimac Automobili d.o.o., jedna od najbrže rastućih tehnoloških kompanija Europe i vjerojatno globalno najuspješniji hrvatski startup, objavila je putem Fine svoje revidirane poslovne rezultate za 2017. godinu.

Kompanija se, kažu u službenom izvješću, u 2017. godini okrenula dugoročnim razvojnim projektima koji će doći na tržište, te donositi prihode i dobit tek za nekoliko godina. Stoga, iako je zabilježen porast operativnih prihoda, fokus je ostao na dugoročnim projektima i razvoju – pa su prošlu godinu Rimac Automobili zabilježili poslovni gubitak od 43,3 milijuna kuna.

Kad je riječ o prihodima, oni su iznosili 57,1 milijun kuna, dok su troškovi bili preko 108 milijuna kuna. Vodstvo kompanije pojasnilo je kako se većina inženjera fokusiralo na razvoj vlastitih proizvoda, te je samo manji dio kapaciteta ostao slobodan za vanjske projekte koji bi se radili za kupce iz industrije.

Rimac je stoga u prošloj godini odbijao vanjske projekte kako bi se svi kapaciteti mogli fokusirati na vlastiti razvoj. Kapitalne rezerve porasle su na 189 milijuna kuna.

Ovakva strategija donesena je svjesno, iako ima negativan utjecaj na kratkoročne poslovne rezultate – dugoročno, pak, uprava vjeruje da će taj put kompaniji donijeti velike prilike i koristi. Za fokusiranje na ovakvu strategiju ključne su bile investicije, posebice ona od 27 milijuna eura od strane kineskog Camel Groupa. Dodatni zamah dat će i ovogodišnja investicija Porschea, a spominju se i lani dodijeljena bespovratna sredstva EU fondova u iznosu od 52,2 milijuna kuna koja će se koristiti za pokriće dijela troškova razvoja automobila C_Two od 2018. do 2020. godine, prenosi Bug.hr.

Na dan 31. prosinca 2017. godine Rimac Automobili imali su 232 zaposlenika (godinu prije bilo ih je 164), bez vanjskih suradnika i studenata na praksi. Prosječna neto plaća u 2017. godini iznosila je 8.975,91 kn, i 10% je viša nego u 2016. godini. Za ovu je godinu najavljeno dodatno povećanje broja zaposlenih kao i rast prosječne plaće – u prvih 6 mjeseci zaposleno je preko 130 novih zaposlenika.