Električni hipersportaši već su došli u zonu ubrzanja koje narušavaju granice koje ljudsko tijelo može lagodno podnijeti.

Rimac Nevera je ubrzanjem do 100 km/h jasno pokazala kolike su mogućnosti električnih automobila, a mnogi se već pitaju što će donijeti nova generacija hipersportaša. Odgovor je stigao iz Rimac Automobila, odnosno od glavnog inženjera na Rimčevoj Neveri, koji je u Auto tjednu u Montereyu otkrio svoje ideje američkom magazinu The Drive.

Kad su ga upitali možemo li očekivati da vremena ubrzanja do 96 km/h budu ispod jedne sekunde, pa i na razini od pola sekunde, Renić je kratko odgovorio: "Ispod jedne sekunde“.

Koliko je to drastičan pomak dovoljno je reći da se trenutno najbolji hipersportski automobili nalaze u rasponu od 2.5 do 3.0 sekundi, a samo rijetki mogu i brže. Upravo zato zvuči iznenađujuće Renićeva izjava o toliko kraćem ubrzanju na razini dragstera.

Pritom Renić pojašnjava kako Neverinih 1.85 sekundi za ubrzanje dolazi kao posljedica koncepta stvaranja hipersportskog automobila koji će vlasniku služiti u svakodnevnoj vožnji. "Auto je jako brz, zaista. Vrijednosti su takve, mi smo ponosni na njih, ali auto je više od toga. Auto nije specijalista za jednu stvar, to nije dragster s kojim ćete ići na pistu postići rekordno vrijeme. To je jako kompleksan proizvod koji pokazuje što će automobilska tehnologija moći u budućnosti“, rekao je između ostalog Renić.

Ovim Renić još jednom naglašava kako su htjeli napraviti "vozački auto, nešto što je jako privlačno i što će znati nagraditi vozača čim izađe na cestu i krene uživati“. Magazin The Drive se nada da će, ako se pojavi Rimac s ubrzanjem ispod sekunde, zadržati Neverinu ideju zabavnog vozila. Ipak, iz sigurnosnih razloga, tvrtka bi možda trebala držati previše samouvjerene tehničke direktore podalje od toga, zaključuju.

Ova nevjerojatna najava izazvala je brojne komentare, a mnogi su išli računati o kojoj sili ubrzanja bi se radilo pri takvim performansama. Ubrzanje od jedne sekunde znači silu ubrzanja od oko 2.8 g, a pola sekunde od gotovo 6 g, što je više nego pri uzlijetanju aviona s nosača aviona uz pomoć katapulta.