Bundestag je u petak potvrdio proračun za sljedeću godinu koji, unatoč vraćanju ograničenja zaduživanja, uključuje desetke milijardi eura pomoći građanima i gospodarstvu. Ministar financija Christian Lindner je za to morao izvesti nekoliko trikova, piše dpa.

Jedan od tih trikova je i podizanje kredita od 45 milijardi eura za subvencije, čime je Vlada praktički zaobišla kočnicu zaduživanja koja se vraća nakon tri godine pandemije, ali u jeku krize zbog poskupljenja energenata i inflacije.

''Prevladat ćemo krizu, ali ne zanemarujemo budućnost ove zemlje'', rekao je Lindner u Bundestagu, najavljujući proračun ''rekordnih olakšica i rekordnih ulaganja''.

Opozicija, konzervativna Unija, osula je nacrt jer kancelar Olaf Scholz nije ispunio obećanje da će vojska dobiti dva posto bruto društvenog proizvoda, a Ljevica i Alternativa za Njemačku ocijenile su da su rashodi usredotočen na pogrešne točke, piše Fenix.magazin.

Novac za rasterećenje prenapuhanih računa za plin, struju i grijanje te inflacija, odnosno naknada za stanovanje i socijalna pomoć za najsiromašnije, progutat će lavovski dio ukupnih izdataka od 476,29 milijardi eura.

Osim toga, promjenom poreznih kategorija Ministarstvo financija spriječilo je inflatorno povećanje poreza za 48 milijuna građana, ali se odreklo i 18,6 milijardi eura prihoda.

Demokršćani su također kritizirali proračun jer nema nikakvih financijskih rezervi za nepredviđenu situaciju, odnosno, kako je rekao zastupnik Helge Braun, da je “već na nožu”.

Lindner je priznao da su sve rezerve gotovo na nuli, upozorivši da će sljedeće godine, kada i Njemačku očekuje recesija, sastavljanje proračuna za 2024. biti još kompliciranije nego sada.

''Nemamo izbora nego hrabro krenuti naprijed'', rekao je Lindner.